Matka-musikaali matkakuumeessa maailmalle

Matka on koko piskuisen Hausjärven yläaste- ja lukioikäiset yhdistävä suururakka - ja monelle esiintyjistä myös ravisuttava matka omaan itseen. Lisäksi Matka-musikaali puhuu koulujen taito- ja taideaineiden lisäämisen puolesta yhteispohjoismaisessa kulttuuriyhteistyöhankkeessa. Luvassa on "grande finale" Helsingissä syksyllä, kun koululaiset Grönlantia myöten kokoontuvat esittämään parhaat palat omista esityksistään.

Risto Autio
Neljä musikaalissa esiintyvää nuorta
Tuomas Poutamaa (vas.), Sari Vainola, Väinö Ruotsalainen ja Inga Riikonen tekevät Matkaa Hausjärvellä.YLE / Nina Keski-Korpela

Matka-musikaali on Hausjärven yläasteen ja lukion seitsemäs musiikkinäytelmä, joka on myös osa pohjoismaista kulttuuriyhteistyöhanketta. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Rosa Autio, 23, sai tarinan luomiseen hyvät lähtökohdat omista nuoruusmatkoistaan.

- Kirjoittaessa peilaa omia kokemuksiaan, ja omana on takana se, että tämänikäisenä olen lähtenyt liftaamaan kaverin kanssa Eurooppaan kesällä, vähän niin kuin ilman lupaa, pyörittiin Välimeren rannikolla koko kesä. Ensimmäinen liftikyyti Ruotsissa tuli poliiseilta, hän virnistää.

Rosan isä, ex-kansanedustaja, näyttelijä Risto Autio myhäilee vieressä.

- Kun on itse tehnyt samalla tavoin aikoinaan, olen ajatellut omien lapsien kohdalla, että siitä vaan, niitä kokemuksia jokaisen pitää itse hankkia.

Yli sata nuorta yhteisellä taipaleella

Matka-musikaalin harjoitukset alkoivat syksyllä ja ensi-ilta on lauantaina 14. tammikuuta. Esityksiä on kaikkiaan 14 ja produktion budjetti on koulumusikaaliksi kunnianhimoiset 20 000 euroa. Mukana on yli sata nuorta eri tehtävissä, heistä näyttämöllä kolmisenkymmentä.

Oitin urheilutalo on muuntunut täysveriseksi stageksi, ääni- ja valotekniikasta vastaa Hyria Koulutuksen AV-yksikkö Riihimäeltä ja tunnelma on kuin "oikeassa teatterissa". Musiikin lehtori Jukka Palonen vastaa musiikin ohjauksesta ja sovituksesta.

- Koulussa yleensäkin on hyvä kasvattaa sivistystä siihen, että tarvitsemme yleisöä, tekijöitä ja vuorovaikutusta kulttuurimaailmaan. Tämä on myös arvokasvatusta, paljonko teatteri voi kasvattaa ihmistä.

Risto Aution mukaan lähtökohtana on myös antaa nuorille elämän eväitä.

- Esiintymiskokemuksella on helpompi lähteä työelämään, "kyllä mä uskallan eikä haittaa jos mokaan työhaastattelussa", on itseluottamus terveellä pohjalla.

Luovasti ajatteleva ei vastusta opetusta

Samaan aikaan hausjärveläisten kanssa matkustamisaiheisia produktioita tehdään kahdeksassa muussakin koulussa Pohjoismaissa. Näistä Risto Autio ohjaa lokakuussa koosteen Helsinkiin Savoy-teatteriin, jossa jokaisella koululla on yhdeksän minuutin osuus. Suuri finaali ajoittuu Pohjoismaiden neuvoston täysistuntokokousviikon alkuun.

Esitysten tavoitteena on Aution mukaan myös osoittaa pohjoismaiden poliitikoille konkreettisesti, miten tärkeää taito- ja taideaineiden osuus on tavallisissakin kouluissa - ja että niiden osuutta pitäisi lisätä.

- Unicefin tuottamassa tutkimuksessa osoitettiin 64 maassa tehdyillä havainnoilla, että enemmän taito- ja taideaineita opiskellut oppilasryhmä menestyi paremmin muissakin aineissa, verrattuna ryhmään, joka sai vakiomäärän tätä opetusta. Luovasti ajatteleva lapsi ei vastusta opetusta, vaan ottaa sen kuin ristisanatehtävän, mä ratkaisen tämän -asenteella, kertoo Risto Autio.

Aiheen tiimoilta on myös luvassa iso seminaari Helsingissä opettajille ja poliitikoille.

Pisin matka on matka itseen

Rosa Aution oman kokemuksen mukaan koulumusikaaleissa on tärkeää myös yhteishenki, tutustuminen nuoriin yli ikä- ja vuosiluokkarajojen. Esitys antaa ajattelemisen aihetta niin nuorille kuin vanhemmille.

- On joukko nuoria jotka haluaa lähteä maailmalle, pois täältä. On joukko vanhempia joilla on omat matkansa takanaan ja tässä kohtaavat halu lähteä ja kokemus jo olemisesta maailmalla ja kotiseudulle palaamisesta.

Konkreettisesti matkalle osa nuorista pääsee, kun he pääsevät tutustumaan mukana oleviin Pohjoismaihin Färsaaria ja Grönlantia myöten. Kielisuihku ja kulttuurikylpy varustavat nuoret kokemuksilla siitä, että maailmalla voi pärjätä. Matka-kuumetta on siis ilmassa.

Lähteet: YLE Häme / Nina Keski-Korpela