Lignell & Piispasen konjakinmyynti saa jatkua – nimen vaihduttava

Kuopiolainen alkoholinvalmistaja saa jatkaa konjakin tuontia ja myyntiä vanhaan malliin, mutta tuotteen nimen on vaihduttava. Vastaisuudessa Alkojen hyllyillä ei nähdä Hienoa konjakkia –sanaparia kenenkään käyttämänä, sillä Cognac-sanan suomentaminen on kiellettyä.

Kuva: YLE / Mika Moksu

- Tässä ei missään vaiheessa ole ollut kyse siitä, etteikö tuotetta saisi myydä. Kyse on ollut siitä, että millä nimellä sitä saa myydä, selventää Valviran ryhmäpäällikkö Eeva Saari.

Taustalla on Lignell & Piispasen ja ranskalaisten konjakintuottajien yhdeksän vuotta kestänyt kiista Hienoa konjakkia - tuotemerkin rekisteröinnistä. Korkein hallinto-oikeus päätti joulukuun lopussa, että sanaparin ”Hienoa konjakkia” sisältävä tavaramerkki on kumottava.

- Kyseessä on tavaramerkkiasia, mistä KHO:n ratkaisu tuli. Tislattujen juomien asetus kieltää maantieteellisen merkinnän kääntämisen suomen kielelle.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ”Cognac”-sanaa ei saa kääntää suomeksi. Lignell & Piispanen katsoi tiistaina, että KHO:n päätös ei estä tuotteen markkinointia ja myyntiä nykyisellä nimellä.

Konjakintuottajat harvinaisen aktiivisia

Saaren mukaan Lignell & Piispasen on nimettävä tuote uudelleen ja ensimmäisenä toimenpiteenä Valvira tekee yritykselle kuulemisen sen suunnitelmista. Saaren oletuksen mukaan etiketissä voisi jatkossa lukea ranskalaisittain "Cognac” tai vastaavaa.

- Pyydämme heiltä selvitystä siitä, millaisia toimenpiteitä he aikovat nimen suhteen tehdä. Käännöstä ei enää jatkossa voi olla, Saari korostaa.

Saari sanoo, että maantieteellisiä merkintöjä koskevia kiistoja on ollut hyvin vähän. Lähinnä Valvira joutuu puuttumaan pakkausten pakollisten allergeenimerkintöjen puuttumisiin. Näitä tapauksia tulee ilmi vuosittain.

- Ulkomailta ei myöskään juuri Lignell & Piispasen –tapauksen kaltaisia huomautuksia tule. En muista yhtään vastaavaa, joten harvinaista se on, Saari muistelee.

Hän ei myöskään usko, että tapaus aiheuttaisi ketjureaktiota. Konjakin tuottajien järjestö on aktiivisella seuraamisellaan lähes ainoa laatuaan.

- Mieleeni ei tule muita tuottajajärjestöjä, jotka seuraisivat tilanteita ympäri maailmaa samalla tavalla, Saari toteaa.

Valvira vastaa alkoholin valmistajien, maahantuojien ja tukkumyyjien valvonnasta Suomessa. Lignell & Piispasen toimitusjohtaja Harri Nylund sanoo, että yhtiö kunnioittaa Valviran näkemystä ja tulee noudattamaan Valviran tulevia ohjeita. Tuotteen uusi nimi ei ole vielä tiedossa.

Lignell & Piispanen on Suomen merkittävimpiä konjakin maahantuojia. Se on myynyt Hienoa konjakkia jo 140 vuotta.