Tyyni esitys toi paikan nuorisokuorossa

Kokkolan nuorisokuoron koelaulutilaisuudessa Keski-Pohjanmaan konservatoriolla hikosivat kädet - mutta onneksi monen ääni kantoi, ja paikka kuorolaiseksi aukesi. Kolme vuotta nuorisokuoron alaisuudessa toiminut juniorikuoro etsi tuoreita, 8-11 vuotiaita nuoria joukkoonsa. Koelaulukokelaat olivat kaikki tyttöjä. Kokkolalainen Iida Jokelainen lauloi itsensä tyynesti kuorolaiseksi.

kuoromusiikki
Iida Jokelainen koelaulussa - kuoronjohtaja Mari Kesäniemi säestää pianolla.
YLE / Kia-Frega Prepula

- Ei tarvitsee jännittää, pyöräyttäkää hartijoita kerran ympäri, Kokkolan nuorisokuoron johtaja Maria Kesäniemi rauhoitteli kokelaita koelaulun alussa.

Koko joukon ensimmäisenä esiintyi kokkolalainen, 12-vuotias Iida Jokelainen.

- En ole ollut kuorossa mukana, mutta laulan muuten vain joka päivä, Jokelainen kertoo.

Jokelainen laulaa koetilanteessa rauhallisesti sekä nuotilleen ja vakuuttaa kuoronjohtajan. Edes tytön ääni ei värise.

- Jos pystyt sitoutumaan kuorotoimintaan, niin paikka on sinun, onnittelee Kesäniemi Iida Jokelaista koelaulun päätteeksi.

Nuorisokuoron haastavuus piileekin sen vilkkaassa vaihtuvuudessa, myöntää kuoronjohtaja Kesäniemi. Nuorisokuorolle alaikärajana on 11, eikä varsinaista yläikarajaa ole.

- Yläastetta ja lukiota käyvän nuoren saa pidettyä kuorossa mukana korkeintaan kuusi vuotta. Se on kuitenkin kuorotoiminnassa lyhyt aika.

Mutta vaihtuvuus voi olla myös rikkaus.

- Siitä saa kuoroon helposti uutta soundia, pohtii Kesäniemi.

Pohjatyö on kuorossa puoli voittoa. Puolittain kuorossa ei voi olla mukana. On lapsia ja nuoria, jotka ovat mukana aktiivisesti ja täysillä sekä liikunta- että musiikkiharrastuksessa.

- Se vaatii paljon, mutta lopussa seisoo kiitos. Kun vain jaksaa lähteä niihin harjoituksiin, satoi tai paistoi, Kesäniemi vakuuttaa.

Kesäniemi kiittelee aktiivista vanhempainyhdistystä, jonka työ merkitsee kuoron arjessa todella paljon. Kokkolan nuorisokuoroakin kannattelee kannatusyhdistys, joka koostuu nuorten vanhemmista.

- Kuoronjohtaja ei pysty hallitsemaan kaikkea vaatetuksesta rahoitukseen. Kannatusyhdistys mahdollistaa ulkomaan matkat, kerää varoja ja ideoi puvustusasioissa. Kuoronjohtaja taas keskittyy taiteelliseen johtamiseen.

Vanhempien tuki työntää nuorta eteenpäin. Kiinnostus aina harjoituskappaleita myöten kannustaa nuorta. Monet vanhemmat osallistuvat myös kaikkiin konsertteihin. Kesäniemi pitää isän ja äidin mielenkiintoa todella tärkeänä.

Kokkolan nuorisokuoro toimii Keski-Pohjanmaan konservatorion alaisuudessa. Tasokkuudesta kertoo se, että kuoron kautta on lähtenyt useita musiikin ammattilaisina ja nykyisin kuoronjohtajina toimivia ihmisiä.

Hengellistä ja rytmistä - mitään vierastamatta

Nuorisokuoron ohjelmisto on monipuolinen. Perinteiset konsertit ovat Loppiaiskonsertti, jonka ohjelmisto on kirkollinen. Kevätkonsertissa taas on tarjolla aivan muuta. Ohjelmistoa leimaa myös rytmimusiikki.

- Mitään musiikkigenreä ei vierasteta, oli se sitten klassista tai kansanmusiikkia. Hengellisiä tilaisuuksia ei karsasteta. Esimerkiksi Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat ovat pyytäneet meitä ensi kesänä esiintymään, joten otamme sen ilolla vastaan, Kesäniemi vahvistaa.

Koelaulutilanteessa kuoronjohtaja muistaa olla myös armollinen.

- Tilanne on äärimmäisen jännittävä, joten jännävibraattoa tulee myös mukaan. Tärkeintä on pysyä nuotissa.

Mikä kuorolaulussa nuoria sitten kiehtoo?

- Luulisin, että sosiaalisuus. Saa olla tärkeä osa isossa ryhmässä. Ehkä myös laulamisen fyysiset tekijät, että hengitetään oikein ja käytetään koko kroppaa. Ja laulaminen itselle tärkeistä asioista.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus