Mikkelin kaupunginorkesterille uusi vire

Mikkelin kaupunginorkesteri on uudistusten edessä. Uusi intendentti on aloittanut työnsä vuoden vaihteessa ja nyt etsitään taiteellista johtajaa. Orkesteria aiotaan kehittää, kasvattaa ja uudistaa.

kulttuuri
Mikkelin kaupunginorkesterin intendentti Nikke Isomöttönen
Mikkelin kaupunginorkesterin intendentti Nikke IsomöttönenYLE / Jani Väisänen

Mikkelin kaupungiorkesterin uusi intendentti Nikke Isomöttösen työhuone löytyy konsertti-ja kongressitalo Mikaelista viulun sävelten keskeltä. Isomöttönen on aloittanut työsarkansa vasta äsken, mutta vauhti on jo kova. Kaupungiorkesterin kehittämistyöryhmä sai raporttinsa valmiiksi vuoden vaihteessa ja Isomöttösen tehtävänä on ryhtyä toteuttamaan haluttuja uudistuksia.

- Pystyn arvioimaan kaupunginorkesterin asemaa Mikkelissä aikalailla ulkopuolisen silmin, koska en tunne tätä seutua entuudestaan juurikaan. Ensimmäinen tavoite on lisätä suuren yleisön tietoisuutta siitä, mikä kaupunginorkesteri on ja mihin kaikkeen se pystyy, Isomöttönen kuvailee.

Yhteisiä keikkoja Happoradion ja Suvi Teräsniskan kanssa

Suurten yleisöjen tavoittelu sopii hyvin, sillä kehittämistyöryhmä haluaa kaupunginorkesterin kaksinkertaistavan konserttien kävijämäärät. Monipuolinen ja uuttakin musiikkia soittanut ja levyttänyt orkesteri saa jatkaa valitsemallaan poikkitaiteellisella tiellä, sillä jo kevään ohjelmistossa on muun muassa yhteiskonsertteja Happoradion ja Suvi Teräsniskan kanssa.

- Pyritään siihen, että ohjelmistoprofiili olisi sellanen, että siinä olisi yhä enemmän tavallisille musiikin kuluttajille mahdollisuuksia. Voitaisi osoittaa, että tämä orkesteri mahdollistaa monenlaista ohjelmisto, eikä se ole mitään vierasta ja outoa, hienoa tai vaikeaa vaan jokainen voi löytää sieltä omia kiinnostuksen kohteita, Isomöttönen kertoo.

Yksi soittaja lisää vuodessa

Nykyisellään 12 jäsenisenä kaupunginorkesteri on liian pieni useimmille jousiorkesteriohjelmistoille. Suunnitelmissa onkin joko lisätä jousisoittajien määrää tai ottaa mukaan puhallinkvintetti, joka linjaisi koko ohjelmiston uusiksi. Soittajien määrää lisätään näillä näkymin yksi vuodessa. Intendentti ei halua vielä ottaa kantaa siihen, pitäisikö orkesteria lähteä viemään kokonaan uusille urille puhaltimien kanssa vai kasvattaa vain jousisoittajien määrää. Selvää kuintenkin on, että lisää soittajia tarvitaan.

- Kokoonpanonahan Mikkelin kaupunginorkesteri on hyvin pieni. Sen lisäksi, että se rajoittaa ohjelmistoa mitä voidaan soittaa niin se on aika haavoittuvainen eli kun tulee sairastapauksia niin ollaankin äkkiä pulassa.

Lähteet: YLE Etelä-savo