ELY-rahaa Pohjois-Karjalaan: työllistämiseen ja koulutukseen suurin tukipotti

Pohjois-Karjalan ELY-keskus kehitti maakuntaa viime vuonna yli 130 miljoonalla eurolla. Potista rahoitettiin muun muassa yritysten kasvua, maatilainvestointeja, vesihankkeita ja suojelualueiden perustamista. Suurin osa verovaroista, yli 40 miljoonaa euroa, käytettiin pohjoiskarjalaisten työllistämiseen ja kouluttamiseen.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY)
Ritva Saarelainen.
Ritva Saarelainen.YLE / Heikki Haapalainen

Työllistämisrahat vähenevät kuitenkin kovaa vauhtia. Kun alkanut vuosi lasketaan mukaan, on maakunnan saama potti pienentynyt parissa vuodessa noin neljänneksen. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen johtaja Ritva Saarelainen sanoo, että rakennemuutoksesta kärsinyt Pohjois-Karjala on saanut ylimääräistä rahaa.

- Ehkä selittävin tekijä on se, että rakennetyöttömyyden myötä me saamme keskimäärin selvästi enemmän kuin muut maakunnat työllisyyden hoitoon. Ja Perloksen ja muiden rakennemuutosten takia Pohjois-Karjala on saanut erityistä lisärahoitusta. Meillä on ollut rahoituksellisesti useampia erittäin hyviä vuosia. Nyt mennään vuosien 2004-2005 tasolle. Ollaan silti edelleen hyvin normaalirahoituksessa, mutta nämä muutamat huippuvuodet tässä aiheuttavat sen, että muutos on proseneteissa aika suuri, selventää Saarelainen.

Maakunnassa oli marraskuussa 9 565 työtöntä. Työttömyysprosentti oli 12,6.

Sidosryhmäkyselyn mukaan Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen toiminta on maan kärkiluokkaa. Tulevina vuosien haasteita ovat talouskriisin ja korkean työttömyyden lisäksi esimerkiksi väestön ikärakenne ja Pielisen säännöstelyn aloittaminen. Maakunnan vahvuuksia ovat muun muassa vientiteollisuus, kaivostoiminnan uusi nousu ja puhtaat vedet.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala