Hyppää sisältöön

Harva ottaa radonin uhan vakavasti

Itä-Uusimaa on yksi Suomen radonpitoisimmista alueista. Tästä huolimatta alueen asukkaat ovat tehneet taloihinsa radonongelman poistavia korjauksia melko laiskasti. Porvoon terveydensuojelun tekemään kyselyyn vastanneista vain noin puolet on tarttunut asiassa toimeen.

Sisäilman radonpitoisuus mitataan pienellä purkilla, joka sijoitetaan asuinhuoneistoon kahden kuukauden ajaksi. Kuva: Yle

Porvoolainen Lauri Lampinen osallistui muutama vuosi sitten Säteilyturvakeskuksen ja kaupungin järjestämiin radontalkoisiin. Mittaustuloksista kävi yllättäin ilmi, että Lampisen kodin radonarvot olivat suositeltua korkeammat.

Kaikkiaan suositukset ylittäviä arvoja mitattiin noin 400:lla talkoisiin osallistuneella taloudella.

- Kyllä se tuli yllätyksenä, kun se radon on vähän niin kuin häkä, se ei näy eikä maistu eikä haise. Siinä tuli niin moni asia mieleen, kun kävi ilmi, että arvot ovat korkeat, kun tietää että se on terveyshaitta ihmiselle, niin kyllä se alkoi mietityttämään, että miten tässä nyt etenee, Lampinen kertaa ajatuksiaan.

Lampinen ryhtyi tuumasta toimeen ja tehosti ohjeiden mukaan kotinsa tuuletusta, mutta tulokset pysyivät samoina. Vasta toisella korjauskerralla saatiin toivottu tulos.

- Porattiin lattiaan reikä ja laitettiin sieltä putki ylös katolle ja laitettiin sinne imuri. Se sitten onnistui ja nyt on alle 200 becquereliä nämä arvot, että se on oikein hyvä, Lampinen kertoo.

Pieni kustannus omasta hyvinvoinnista

Radon on näkymätön ja hajuton jalokaasu, jota erittyy maaperästä asuntojen sisäilmaan. Itäinen Uusimaa on yksi Suomen radonpitoisimmista alueista.

Porvoon seudulla onkin nyt menossa jo toiset radontalkoot, joilla ihmisiä motivoidaan mittaamaan kotinsa radonpitoisuus. Samalla kaupunki on tehnyt selvitystä siitä, kuinka moni edellisissä talkoissa korkean mittaustuloksen saaneista on tehnyt korjauksia koteihinsa. Kyselyyn vastanneista vain puolet on tehnyt jonkinlaisia korjauksia. Kaupunki haluaakin nyt muistuttaa mittausten ja korjausten tärkeydestä.

- Eihän vuodessa tai kahdessa vielä vaikutuksia näy, mutta jos asuu sellaisessa asunnossa, missä on korkea radonpitoisuus, niin on suurempi riski sairastua keuhkosyöpään. Kaikista keuhkosyöpätapauksista 10 prosenttia on radonin aiheuttamia, sanoo Porvoon terveydensuojelun terveystarkastaja Eeva Launonen.

Erilaisten korjausten kustannusten on arvioitu olevan keskimäärin 1 500 euroa. Lampinen sai itse tekemällä kustannukset pysymään muutamassa satasessa ja kehottaa muitakin toimimaan.

- Kyllä se on hirveän tärkeää, jo oman terveyden takia, hoitaa tämä asia kuntoon, koska sen saa nyt kuitenkin aika helpolla tehtyä, Lampinen toteaa.

.
.