1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kymenlaakso

Kymenlaakson kulttuurin juhlavuosi: yhteistyötä yli kuntarajojen

Kymenlaaksossa vietetään tänä vuonna useiden eri kulttuurihenkilöiden ja tahojen juhlavuotta. Merkkipäivien ympärille on kasattu Katse Kymenlaaksoon! -kulttuurivuosi, joka juhlii niin arkkitehtuuria, ruokaa, luontoa, historiaa, sarjakuvaa kuin musiikkiakin.

Kymenlaakso
Jukka PerkoYLE / Anna Huittinen

- Kymenlaaksolainen kulttuuri ansaitsisi juhlavuoden joka vuosi. Meillä on omaleimaista kulttuuria ympäri maakuntaa, ja alueella asuu aika paljon ihmisiä, jotka saavat leipänsä kulttuurista, sanoo projektipäällikkö Tuula Kumpunen.

Voimia arkeen

Tänä vuonna esimerkiksi Mustilan Arboretum täyttää 110 vuotta, samoin kotkalaiskirjailija Toivo Pekkanen, Verlan tehdasmuseolla tulee täyteen 40 vuotta ja Iitin musiikkijuhlilla 10 vuotta. Kymenlaakson kulttuurivuoden 2012 pääjärjestäjät, Kymenlaakson maakuntaliitto ja Kymenlaakson kesäyliopisto, juhlivat puolestaan 120-vuotispäiviään.

- Ei pidä ajatella, että kulttuuri olisi kaikesta muusta elämästä erillään. Pienikin tapahtuma, jonka saa suhteellisen pienellä panostuksella pystyyn, voi olla ihmiselle todella iso elämys, josta saa voimia arkeen. Tämän takia yritämme viedä kulttuurivuoden tarjontaa kaikkiin maakunnan kolkkiin, lupaa Kumpunen.

Yhteistyö yli kuntarajojen onkin Kumpusen mukaan ollut yllättävän helppoa. Kaikkien kuntien kulttuuritoimien kanssa on esimerkiksi koottu yhteistä Kymenlaakson kulttuurikalenteria ja suunniteltu kotiseutuelokuvia.

- Tämän vuoden tavoite on ensisijaisesti Kymenlaakson kulttuuri-identiteetin vahvistaminen, ja toinen tavoite on se, että saadaan ihmisiä liikkeelle, toteaa Kumpunen.

Retkelle kansallispuistoon

Taiteiden ohella Kymenlaakson kulttuurivuosi huomioi paikallisen luonnon. Kymenlaakson luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Risto Hamarin mukaan idea lähti luonnonsuojelupiiriin kuuluvilta luontokuvaajilta. Kaikkien kolmen kulttuurivuoteen mukaan valitun luontokuvaajan valokuvat ovat palkittuja.

- Luontohan on osa meidän kulttuuriympäristöämme. Se on mielenterveys-, terveys- ja virkistyskysymys. Meidän rikkautemme on se, että meillä on hyvin erityyppiset kansallispuistot: merellinen, soinen sekä Järvi-Suomen metsäinen ja kallioinen kansallispuisto. Koko Suomen luonto tulee hienosti esiteltyä näiden kautta, korostaa Risto Hamari.

Luonnonsuojelupiiri järjestää opastuksen ja kesäyliopisto kuljetuksen kansallispuistoihin. Opastusten ja kuljetusten päivämäärät on merkitty myös Kymenlaakson kulttuurikalenteriin.

Ruokareseptit ja -tarinat haussa

Kulttuurin juhlavuoden tapahtumatarjonta on laaja eikä urheilua tai ruokakulttuuriakaan ole unohdettu. Juhlavuoden aloittaakin Kymenlaakson pitopöytä kilpailu.

- Meillä on haussa uusia kymenlaaksolaisia ruokareseptejä. Eli nyt jos jollakin on tädin tai äidin reseptejä tallessa, niin niitä voi tarjota mukaan kilpailuun.

Reseptissä pitää hyödyntää vähintään yhtä kymenlaaksolaista tuotetta. Osallistua voi niin alkuruoka-, pääruoka- kuin jälkiruokasarjaankin. Reseptien lisäksi Kymenlaakson museo kaipaa ruokiin liittyviä tarinoita tai tietoa reseptin alkuperästä.

- Toivomme, että tämä tarjoaa jonkinlaisen lisän Kymenlaakson museon arkistoon ja kokoelmiin, miettii Kumpunen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma

Lue seuraavaksi