1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lelufiguurit

"Jaetaanko kristillisesti vai tasan" - marionettipresidenttiehdokkaat esikuviaan koomisempia

Nukkeparodiassa nähdään suomalaisen poliittisen elämän koomisuus nukketeatteritaiteilijan silmälasien läpi nähtynä. Satiiri ilkamoi ainakin presidenttiehdokkaiden vallanhimolla ja pyrkyryydellä - Käyränen, Kepponen, Kaapisto, Bidee, Roisi ja Fiinistö kumppaneineen puhuttelevat aikuisyleisöä monella tasolla.

Hannu Räisän rakentamat presidenttiehdokkaat ovat kiertueella Pressa sihisi hississä -esityksessä. Kuva: YLE / Kiti Pölönen

Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri nappaa presidenttiehdokkaiden suusta ja kampanjoista koko ajan uutta materiaalia näytelmään - ja onpa mukaan Pressa sihisi hississä -esitykseen tullut kokonaan uusi hahmokin.

- Näytelmä on rakennettu niin, että uutta tekstiä voidaan ottaa mukaan. Vasemmistoliiton Paavo Orhinmäki on uusi hahmo, joka tuli viime metreillä mukaan. Sloganit ovat herkullista materiaalia, jota Timo Roisin taustajoukot kehittävät koko ajan myös meille, kertoo nukketeatteritaiteilija Hannu Räisä.

Nukkien kautta voi kertoa mitä vain, ilman fyysisiä rajoitteita. Roisi kun rakastuu, niin hän aivan leijuu ilmassa, kertoo Räisä.

- Nukke on ulkopuolinen väline, jutun ei aina tarvitse olla härskiä, mutta aikuisten jutuissa se kääntyy navan alle aika helpostikin. Iltapäivälehdistä näkee, että valta, väkivalta ja ihmissuhteet ovat hyvää materiaalia. Parodian tekijälle se on herkullista aineistoa, kertoo Räisä.

Hahmoilla esikuviensa piirteitä

Räisälle rakkain ja herkullisin hahmo on Paavo Käyränen, jonka itseluottamus ei horju. Käyränen on myös yleisön suosikkihahmo. Nukkena koomisuus moninkertaistuu.

- Käyräsen kinkkurullat olivat hyvin ajankohtaisia, hän on myyntimies, jolla on aina jotain kirjaa tai kuppia kaupan. Sauli Fiinistö on pikkuisen rempseämpi, hän on käynyt Lenita Airiston hiuskurssin ja on lempeämpi jepjep-mies kuin oikeassa elämässä, Räisä virnistää.

Räisän mukaan ensin on tehty nuket katsoen esikuvan fysiologiaa ja ulkonäköä. Esityksissä nukkenäyttelijän muodostamat eleet ja äänet tulevat kokonaisuuteen lisukkeeksi.

- Me ei imitoida, mutta etsitään niitä ominaisuuksia, esimerkiksi Paavo Kepponen on äärimmäisen hidas, ei tahdo saada edes suunvuoroa. Käyränen taas on omalaatuinen viheltäjä, vähän lapsellinenkin hahmo.

"Aina pitää olla narri joukossa tekemässä valtaapitävät naurunalaiseksi"

Räisä katselee presidentivaalikamppailua satiirikon, kenties jopa narrin silmin, ja toivoo toista kierrosta.

- Mielenkiintoista on Käyräsen nousu, saa nähdä miten pitkälle hän menee. Toivon, että menee toiselle kierrokselle, että saadaan vähän jatkoaikaa esityksille.

Kampanjointia on moitittu vaisuksi ja ponnettomaksi, mutta Räisä on toista mieltä.

- Nyt kun olen tehnyt tätä näytelmää, niin olen seurannut politiikkaa vielä tarkemmin kuin normaalisti. En koe, että olisi ollut vaisua, mutta ongelmallista on se, että on yksi vahva ehdokas, josta ajatellaan, että se menee kerrralla läpi eivätkä ihmiset ole sitten niin innokkaita lähtemään vaaliuurnille.

- Voi olla, että tehdään esityksestä vielä kaksintaisteluversiokin, vielä ennen helmikuun viidettä. Meillä on hyvät hahmot ja vaaleissakin on hyvät hahmot eli eiköhän me tehdä muutama keikka siihen väliin vielä, Räisä ennustaa.