1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Les Mills

Mcdonaldisaatio jyrää myös jumppasaleilla

Yhä useampi ryhmäliikuntatunti on nykyisin rekisteröity tuote. Standardisoidut tunnit helpottavat tunneilla suunnistamista, mutta yksipuolistavat tarjontaa ja sitovat ohjaajien kädet. Tuntien sisältöä valvotaan tarkasti, eikä väärinkäytöksiä hyväksytä.

Les Mills
Strip-aerobicia
YLE

Tunnetuin patentoitujen ryhmäliikuntatuntien tarjoaja on uusiseelantilainen Les Mills. Suomeen kymmenen vuotta sitten rautautuneen yhtiön jumppakonseptit ovat käytössä yli 60 maassa, yli kymmenellä tuhannella salilla.

Yksittäiselle salille jumppien saaminen ei käy kuitenkaan ihan niin vain; sekä salin että ohjaajan tulee maksaa nimikkeen käytöstä lisenssimaksua, joka määräytyy asiakaspaikkojen ja lajien määrän mukaan. Peruskoulutuksen lisäksi ohjaajilta vaaditaan jatkuvaa täydennyskoulutusta, ja rojalteja maksetaan jokaisesta päivityksestä. Uusia ohjelmia jokaiseen Les Mills -lajiin tulee neljä kertaa vuodessa.

Tuntinimikkeitä Les Millsillä on Suomessa tällä hetkellä kymmenen; body-alkuiset BodyPump, BodyAttack, BodyJam, BodyCombat, BodyStep, BodyBalance ja Bodyvive sekä sisäpyöräilytunti RPM, keskivartalon hallintaan keskittyvä Cxworx ja uusimpana Zumbaa kovasti haastava tanssitunti Sh'bam. Maailmalla on lisäksi tarjolla yhtiön omia trampoliini- sekä vesijumppia, mutta näiden tuloa Suomeen ei ole edes vielä harkittu.

Omat tuotteet ovat työläitä mutta antavat tilaa luovuudelle

Les Mills valvoo tuntien laatua tarkkaan. Koulutustilaisuuksien ohella muun muassa eri saleja kiertävät omat ohjaajat huolehtivat, että tuntistandardit täyttyvät. Väärinkäytöksiä tulee vastaan silloin tällöin.

- Yleensä tapaukset koskevat sitä, että ohjaajalla ei ole asianmukaista koulutusta tai lisenssiä. Emme niitä toki etsimällä etsi, mutta tietenkin seuraamme tilannetta, Les Mills Nordicin Suomen toiminnasta vastaava Heidi Annell kertoo.

Les Millsin ohella moni muukin nykyisin tarjolla oleva ryhmäliikuntatunti on patentoitu. Niinkin yksinkertaisen kuuloiseen jumppaan kuin kahvakuulailuun on rekisteröity oma tuotemerkkinsä, jonka käyttöön vaaditaan lupa ja nimikkeenhaltijan hyväksymä koulutus. Sama koskee myös monia tanssillisia tunteja, vaikkapa sellaisia kuin Bollywood ja Balletone.

Jumppatuntien mcdonaldisaation ohella jokainen sali tarjoaa myös omia jumppatuotteitaan. Ne eivät sido ohjaajien käsiä aivan yhtä tiukasti kuin lisenssitunnit, mutta esimerkiksi ketjuilla salit sopivat usein keskenään, mitä jumppia kukin saa ohjelmistoonsa ottaa.

Kuopiolaisen liikunta- ja hyvinvointikeskus Fressin ryhmäliikuntavastaava Heini Furun mukaan omissa jumpissa ohjaajan luovuus pääsee paremmin oikeuksiinsa.

- Toisaalta esimerkiksi koreografioiden tekoon ja musiikkien etsimiseen menee aika paljon aikaa. Molemmissa on omat hyvät puolensa.

Les Millsit ja Zumbat pysyvät siis tiiviisti myös Fressin lukujärjestyksessä.

- Kyllä ne vaan täynnä ovat vuodesta toiseen. Kyllästymistä ei vielä näy.

Lähteet: YLE Savo / Anu Pöntinen

Lue seuraavaksi