1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Etelä-Savo

Badding soi muistokonsertissa

Suomalaisen rockin uranuurtajana pidetyn Rauli Badding Somerjoen kuolemasta tulee lauantaina 14. päivä tammikuuta kuluneeksi 25 vuotta. Mikkelissä häntä muistellaan tämäniltaisessa muistokonsertissa.

Marko Haavisto & Poutahaukat Kuva: Nauska

Naisvuoritalossa esiintyvät Marko Haavisto ja Poutahaukat. Konsertissa kuullaan läpileikkaus Baddingin tuotannosta, myös pienemmälle huomiolle jääneitä lauluja.

Yhtye soittaa vähintään laulun kultakin Baddingin albumilta. Baddingin esittämä Paratiisi on Suomen soitetuin kappale radiossa ja artistien keikoilla.

- Minulle Rauli oli ja on edelleen kaikkien aikojen koskettavin, vaikuttavin ja merkittävin suomalainen mieslaulaja, kertoo Marko Haavisto. Hänen ensimmäinen yhtyeensä oli Badding Rockers.

Somerjoen musiikki ja tyyli kolahtivat nuoreen, 13-vuotiaaseen Marko Haavistoon, kun hän näki televisiosta Peter von Baghin ohjaaman lähikuvan Baddingista.

- Sen haastattelun nähtyäni ymmärsin, ettei ulkomusiikilliset asiat paina mitään, kunhan sydän on avoin, aito ja vilpitön, Haavisto muistelee.

Marko Haavisto oli jo pikkupoikana kääntänyt Elviksen tuotantoa sekä Chuck Berrya suomeksi, tosin tekstit jäivät hahmotelmiksi.

- Sitten tulee televisiossa vastaan kaveri, joka tekee juuri niitä asioita, joista minä olen salaa haaveillut. Kyllä se kolahti.

"Oo mikä oot ja usko itseesi"

Haavisto tapasi idolinsa useampaan otteeseen. Miesten välinen ikäero ei haitannut, kun vahvasti tuntevat sielunveljet vaihtoivat ajatuksia.

- Rauli vanhana kehäkettuna antoi minulle vielä tänäkin päivänä toimivia elämänohjeita. Päällimmäisenä mieleen on jäänyt oppi, että oo mikä oot ja usko itseesi, niin kaikki on parhain päin. Ja vielä se, että pitää koettaa olla vahva, että tietyille houkutuksille pystyisi sanomaan ei.

Haaviston levyhyllystä löytyvät kaikki Baddingin lp-levyt ja iso määrä sinkkujakin. Pari viikkoa sitten mies osti Baddingin koko tuotannon cd-levyinä.

- Tuntui kyllä vähän liian helpolta ostaa semmonen cd-boksi. Silllon kun Rauli musiikki kolahti, niin metsästi hänen alkupään tuotantoa viikkoja, jopa kuukausia. Nykyajan nuoret eivät voi edes tajuta millaista oli metsästää levyjä ja miltä se tuntui, kun kauan odotetun levyn sitten löysi, mies nauraa.

Baddingin muistokonsertti avaa Naisvuoritalon klubi-konserttien sarjan. Helmikuussa teemana on punk, maaliskuussa rockabilly ja huhtikuussa blues.