Taiteilijakoti Lallukka suojellaan

Suomen ensimmäinen taiteilijakoti, Lallukka, on suojeltu rakennussuojelulailla. Etu-Töölössä sijaitseva funktionalismia edustava rakennus on tähän asti suojeltu asemakaavalla. Asemakaavasuojelu ei koskenut poikkeuksellisen hyvin säilyneitä sisätiloja.

kulttuuri
Kuvanveistäjä Kain Tapper (oik.) Lallukan ateljeessaan 1970-luvun alkupuolella.
Kuvanveistäjä Kain Tapper (oik.) Lallukan ateljeessaan 1970-luvun alkupuolella.YLE

Taiteilijakodin lahjoittivat Juho ja Maria Lallukka. Siellä on asunut lukuisia taiteilijoita säveltäjistä graafikoihin. Lallukassa ovat asuneet muun muassa kuvanveistäjät Kain Tapper ja Aimo Tukiainen, kuvataiteilijat Väinö Blomstedt ja Kuutti Lavonen sekä näyttelijät Vesa Vierikko ja Ritva Valkama.

Funkkisrakennuksen sisätilat ovat erityisen arvokkaat

Lallukan 1933 valmistuneen rakennuksen suunnitteli arkkitehti Gösta Juslén ja se edustaa puhdasta funktionaalista tyyliä. Juslénin töitä on säilynyt vähän: hän suunnitteli Kluuvikadun Fazerin talon ja laati alkuperäisen suunnitelman uimastadionista yhdessä Ilmari Niemeläisen kanssa.

Museoviranomaisten mukaan Lallukassa erityisen arvokkaat ja harvinaiset ovat hyvin säilyneet sisätilat. Suojelupäätöksen jälkeenkin asuin- ja ateljeetiloissa voidaan tehdä taiteellisen toiminnan vaatimia muutoksia, mutta ne on sovitettava tilojen henkeen, eikä esimerkiksi kiinteään sisustukseen saa kajota.

Uudenmaan ELY-keskuksen tekemä suojelupäätös vaatii vielä ympäristöministeriön vahvistuksen. Esityksen Lallukan suojelusta teki Töölö-Seura.

Lähteet: YLE Helsinki