Paholainen pukeutuu valkoiseen

Naispuolinen paholainen liehuu näyttävässä valkoisessa leningissä hillityn mustavalkoisessa helvetissä Savonlinnan oopperalavalla ensi kesänä. Paholainen on yksi internet-yhteisön luoman Free Will -oopperan päähenkilöistä.

oopperat
Lucifer liehuu valkoisissa ja Mozart on rock-tähti Free Will -oopperassa.
Lucifer liehuu valkoisissa ja Mozart on rock-tähti Free Will -oopperassa.Savonlinnan Oopperajuhlat

Internet-yhteisö on valinnut Free Will -oopperan päähenkilöiden asut äänestämällä netissä esitettyjen ehdotusten joukosta. Aikaisemmin koko oopperan tarina ja sen lavastus on muodostettu samalla tavalla. Työnimenä on ollut Opera by You.

Maailma on harmaa

Luciferin kanssa kamppaileva poliittinen kampanjatoimisto Taivas on vihreä paratiisi. YK:n pääsihteerinä toimiva kirjailija Oscar Wilde esiintyy nahkarotsissa ja maailmanpankin pääjohtaja Jeanne d’Arc puetaan liituraitaan. Mozartin hahmo on puolestaan rock-tähti.

Rooleja on myös enkeleille ja paholaisen väelle. Jumalaa, jättiläisiä ja kansaa edustaa kuoro. Ihmisten maailma näyttäytyy oopperalavalla harmaana torina.

Edesmenneet nerot pelastajiksi

Free Will -oopperan tarinassa Jumala on saanut tarpeekseen maailman kurjuudesta ja kutsuu koolle enkelit. He päättävät lähettää takaisin maan päälle edesmenneitä neroja parantamaan asioiden nykyistä tilaa. Heidän on tarkoitus mullistaa tiede, taide sekä luoda maailmanrauha.

Internet kohtaa oopperan

Free Will on maailman ensimmäinen virtuaaliyhteisön luoma ooppera. Opera by You -yhteisöoopperalle tarvitaan myös markkinointimateriaalia. Uutena tehtävänä on suunnitella hyvän ja pahan kamppailusta kertovalle Free Will -oopperalle slogan, juliste ja markkinointistrategia.

Tekemiseen on osallistunut hyvin sitoutunut ydinjoukko, mutta myös kaikelle yleisölle avatut tehtävät ovat olleet hyvin suosittuja. Esimerkiksi ”Tee oma ooppera” -mahdollisuus on kiinnostanut monia. Virtuaalisia pienoisoopperoita syntyi noin 22 000, kertoo projektipäällikkö Päivi Salmi.

Lähteet: YLE / Etelä-Savo