1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuningatar K haastaa yleisön

Lappeenrannan kaupunginteatterin näytelmä Kuningatar K on omimmassa ympäristössään, perustihan 1600-luvulla elänyt ruotsalaiskuningatar kaupungin vuonna 1649. Näytelmä haastaa yleisön pohtimaan minuutta, sukupuolirooleja sekä vallankäyttöä.

kulttuuri
Kristiina K näytelmässä Liisa Pöntinen ja Ilona Pukkila
YLE

Kuningatar Kristiinasta kertovan näytelmän on kirjoittanut näytelmäkirjailija, dramaturgi ja ohjaaja Laura Ruohonen.

Lappeenrannassa näytelmän ohjaa teatterin uusi ohjaaja Lija Fischer. Hänen mielestään Kuningatar K ei ole dokumentti, vaikka se faktoihin perustuukin.

- Kristiinasta tulee esille useita versioita eri ihmisten kautta, jotka hänen ympärillään ovat. Ja tämä ei ole missään nimessä dokumentaristinen, tämä ei ole missään nimessä historiallinen esitys, Fischer painottaa.

- Näytelmä leikittelee ja flirttailee historian kanssa, käyttää sitä häikäilemättä hyödykseen. Tämä ei ole niin sanottu klassinen näytelmä. Tämä on hyvin moderni, leikillinen ja eläväinen esitys.

1600-luvun kuningatar 2000-luvulla

Lappeenrannan kaupunginteatterissa kuningatar Kristiina on pyritty siirtämään 1600-luvulta tähän päivään kaikkine ongelmineen.

Kristiinaa näyttelevä Ilona Pukkila pitää päähenkilöä rohkeana ja eteenpäinpyrkivänä.

- Kristiinan oli pakko pyrkiä itse eteenpäin, koska kuningattarena hän oli niin staattisessa asemassa.

- Kaikki muut tekevät asiat, ja jos hän ei itse revi itseään irti mihinkään suuntaan, niin sehän jää siihen ja kohta sillä on hämähäkin verkot tuossa.

- Minun Kristiinani on sellainen, että sisällä palaa ja välillähän se räiskyy vähän muittenkin päälle, jatkaa Pukkila

Lapsihallitsijasta katolilaiseksi

Kuningatar Kristiina eli 1600-luvulla ja oli hallitsijana vuosina 1632-54. Noihin vuosiin mahtuu myös määräys Lappeenrannan kaupungin perustamisesta vuonna 1649.

Kristiinasta tuli hallitsija jo 6-vuotiaana, hänen isänsä Kustaa II Adolfin kaaduttua 30-vuotisessa sodassa. Virallisesti Kristiina siirtyi hallitsijaksi vuonna 1644.

Persoonana Kristiina oli ristiriitainen. Hänen kasvatettiin mieshallitsijoiden tavoin, niinpä hän osasi ratsastaa, metsästää ja miekkailla. Näiden harrastusten lisäksi Kristiina tunsi suurta mielenkiintoa taiteisiin. Hän myös puhui useita kieliä ja oli kiinnostunut tieteellisistä kysymyksistä.

Luovuttuaan kruunusta vuonna 1654, Kristiina kääntyi katoliseen uskontoon.

Kuningatar K on alunperin kantaesitetty radioteatterin kuunnelmana. Suomen Kansallisteatterissa sitä esitettiin vuonna 2003.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi