1. yle.fi
  2. Uutiset

"Taistelukoira" on kelpo kotikoira - oikeissa käsissä

Taistelukoiriksi mielletyt koirarodut kärsivät huonosta maineesta. Tanska ehti jo kieltää taistelukoirarodut kokonaan, ja Ruotsissakin asia on hiljattain ollut esillä. Suomen Kennelliitto ei asiaa edes harkitse - liiton mukaan ongelmia aiheuttavat väärät omistajat, ei yksittäinen rotu.

Kotimaan uutiset
Koira lelu suussaan
Taistelukoiraksi tituleerattu amstaff kurmuuttaa hyvin hoidettuna vain lelujaan.YLE / Anna Sirén

Kaija Unhola Kennelliitosta kertoo, ettei Suomessa itse asiassa edes tunneta "taistelukoirarotuja" omana ryhmänään. Virallisesti hyväksytyt rodut ovat täällä kaikki samalla viivalla.

- Suomessa noudatetaan kansainvälisen koiranjalostusliiton FCI:n ryhmittelyä. Kennelliiton kanta on, että ne rodut, jotka FCI on hyväksynyt, hyväksytään meilläkin. Joidenkin rotutyyppien huono maine on syntynyt ikävien yksittäistapausten lyömän leiman myötä.

Kennellitosta painotetaan, että tärkeintä on oikean koiran päätyminen oikealle ihmiselle. Kaija Unhola kehottaa tulevia koiranomistajia myös rehellisyyteen. Sohvaperunan ei kannata ottaa huippuaktiivista koiraa ja samalla kuvitella muuttuvansa itse aktiiviliikkujaksi.

- Tottakai rodun ulkonäkö vaikuttaa päätökseen varmasti aina, mutta koira tulee silti valita ennenkaikkea käyttötarkoituksen mukaan. Olisi koiran kannalta ideaalitilanne, että se saisi mielekästä ja rodunomaista tekemistä. Muuten se saattaa turhautua ja alkaa kehitellä häiriökäyttäytymistä.

Herttainen humoristi: Amstaff

Hanna-Leena Saarisen toimistossa Tampereella käy puoliltapäivin tuhina ja vilske. Amerikanstaffordshirenterrierit Livia ja Raymond ovat tuttuun tapaan emäntänsä mukana töissä. Livia on tarkka päiväunistaan, ja Raymondilla on kiire näyttää purulelulleen kuka on pomo.

Kuvaus "taistelukoira" on kaukana Saarisen koirista.

- Nämä ovat herttaisia, aktiivisia ja huumorintajuisia koiria, Saarinen kehuu lemmikkejään.

Jässikän kokoinen amstaff vaatii huumorintajua myös omistajaltaan ja kouluttajaltaan.

- Tämä on oppivainen, joskin tuurilla käyvä rotu. Se oppii nopeasti, mutta on omapäinen. Perusluonteeltaan amstaffit ovat kuitenkin miellyttämisenhaluisia, ihmisläheisiä ja omistajaansa syvästi kiintyviä koiria, Saarinen listaa.

Kaikki rodut käyvät kotikoiriksi

Koirakouluttaja Maria Pesonen on Saarisen ja Kennelliiton kanssa samoilla linjoilla. Yksittäinen rotu ei koskaan ole ongelma, mutta ongelmia syntyy jos omistaja ei tiedä rodun tarpeita ja tunne sen historiaa.

- Kyllä jalostustarkoitus alkaa koirassa näkyä ennemmin tai myöhemmin, ja koira alkaa käyttäytyä rodulleen ominaisella tavalla. Jokaisesta rodusta on silti mahdollista saada kiva kotilemmikki kunhan koiran vain kouluttaa oikein, Pesonen sanoo.

Rotujen erilaiset ominaispiirteet tulevat helposti esille esimerkiksi muiden koirien kanssa leikittäessä.

- Metsäkoira saattaa vain nuuskia, paimenkoira taas tarkkailla "laumaansa" ja amstaff tai muu vastaava koira keskittyä leikkiin lähtöön tuijottamalla. Nopeasti kiihtyvät terrierit hyökkäävät leikkiin sähäkästi, ja se saattaa näyttää ulospäin pelottavalta. Koira ei kuitenkaan tarkoita pahaa, vaan toteuttaa luontaisia vaistojaa, Pesonen sanoo.

Leikki leikkinä - ja liiallisuuksille stoppi

Koiranomistajan kannattaa kuitenkin huomioida erilaisten koirien erilaisia tapoja leikkiä. Vaikka leikki onkin leikkiä, saattaa ärhäkämmän koiran murina ja niskassa roikkuminen säikäyttää sekä toisen koiran että sen omistajan.

- Jos ärinäleikit yltyvät ihan mahdottomiksi, kannattaa mennä väliin. Koiralle ei ole hyväksi oppia, että se voi roikkua toisten niskassa murisemassa. Liian rajusti leikkivää koiraa voi houkutella purkamaan energiaansa lajitovereiden kanssa painimisen sijaan leluihin, Pesonen vinkkaa.

Rajuja leikkijöitä ja isottelijoita löytyy rodusta kuin rodusta, ei pelkästään pahamaineisista taistelijoista, koirakouluttaja tietää.

- Kultainennoutajakin voi olla riehupelle.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén

Lue seuraavaksi