Hyppää sisältöön

Maakunnan kummitustarinat ikuistuivat kuviksi

VB-valokuvakeskuksella perjantaina avautunut Pohjois-Savon valokuvan aluenäyttely 2012 välittää paikan tajua taiteessa. Yhdeksän pohjoissavolaistaiteilijan teokset ovat syntyneet muun muassa naapurisuhteiden, sylissäpitämisen, kummitusjuttujen ja unohdettujen veistosten hallitsemissa tiloissa.

Valokuvaaja Tuire Kurikka keräsi kuviensa pohjaksi kummitustarinoita ympäri maakuntaa. Kuva: YLE / Anna Kumpulainen

Varpaisjärvellä syntyneen, nykyisin kuopiolaisen Tuire Kurikan näyttelyssä olevat kuvat kertovat savolaisesta tarinaperinteestä. Kurikka keräsi kuukausien ajan paikallisten parissa kerrottuja kummitustarinoita ja jalosti tarinat kuviksi.

Kuvat kertovat Kurikan mukaan henkisestä ja fyysisestä paikasta johon ei pääse suorin keinoin. Kaikki ei ole näkyvää ja toisaalta maailmassa on myös paljon tulkinnanvaraista.

- Tarinoissa on paljon yleismaailmallisia piirteitä. Samantyyppisiä juttuja tai niiden elementtejä löytyi ympäri maakuntaa. Ihmisyydessä on olemassa alue, johon pyritään pääsemään tabuja ja outoja asioita käsittelemällä. Kummitustarinat ovat osa sitä, Kurikka tulkitsee.

Taiteilijan mukaan Pohjois-Savossa on uskomattoman rikas tarinaperinne. Hän kertoo monista mukavista kohtaamisista ihmisten luona vieraillessaan.

- Kyllä kahvihetkien lomassa kuultiin kummitustarinoita, mutta myös hyvin paljon muita tarinoita. Olen hyvin otettu siitä, että ihmiset halusivat avautua minulle, Kurikka hymyilee.

Näyttely lähtee myös kiertämään

Näyttelyn kuraattori Riitta Raatikaisen mukaan nyt nähtävä kuvakattaus kertoo iloista sanomaa maakunnan valokuvataiteen tasosta.

- Mukana on nuoria ja kokeneempia, kansainvälistäkin menestystä niittäneitä kuvaajia. Mielestäni tämä kombinaatio osoittaa melko hyvin sen, missä valokuvataiteessa täällä juuri nyt mennään.

Paikallisuus on Raatikaisen mukaan keskeinen teema tämänhetkisessä taiteentutkimuksessa.

- Täällä se näyttäytyy hyvin; kuinka se kiinnittää meidät historiaan, identiteettiin ja tapaan kuvittaa näitä asioita.

Olen tässä -näyttelyssä ovat mukana Kurikan ohella Pohjois-Savossa asuvat ja työskentelevät taitelijat Nanna Hänninen, Sini Koivistoinen, Maria Kärkkäinen, Ulla-Mari Lindström, Olli Lähdesmäki, Kirsi Pitkänen, Tuire Punkki ja Johanna Väisänen. Näyttely on esillä valokuvakeskuksessa helmikuun 26. päivään saakka.

Myöhemmin näyttely kiertää eri puolilla Pohjois-Savoa. Sen ovat tuottaneet Pohjois-Savon taidetoimikunta ja VB-valokuvakeskus.