1. yle.fi
  2. Uutiset

Sähkökatko toi tunnelmallisen koulupäivän

Pellosniemen koululla Ristiinassa koulupäivä alkoi tänään tunnelmallisesti kynttilänvalossa. Sähköt olivat menneet poikki yöllä. Ristiina on yksi pahimmista sähkökatkoalueista.

Kotimaan uutiset
Pellosniemen koululla opiskellaan kynttilänvalossa.
YLE / Olavi Tarkiainen

- Meillä oli kotona sähköt, mutta koulussa ihmettelin kun tulin taksista niin täällä oli ihan pimeetä. Oli kiva, ei ollu normaaleja tunteja, kertoo viidesluokkalainen Rita Rahikainen.

Monet oppilaat saapuivat pimeään kouluun yhtälailla pimeästä kodista. Etelä-Savossa tykkylumen vailla sähköä on ollut enimmillään 15 000 kotia. Monessa kodissa sähkökatko on jatkunut nyt jo reilusti yli kaksitoista tuntia.

- Sähköt oli mennyt yöllä pois ja heräsin kun oli hirveen kylmä kun patterit ei toiminut. Äiti oli laittanut kynttilöitä ja meillä oli taskulamppuja, ja äiti oli ottanut aamulla vettä niin pystyi pesemään hampaat, kuvailee kuudesluokkalainen Heidi Pöysä.

Kynttilän valossa opiskelu sujui lähes normaalisti ja ongelmia aiheutui lähinnä veden puutteesta. Vessat eivät toimineet ja käsien pesu piti korvata käsidesillä. Koulupäivä päätettiinkin lopettaa tavallista aiemmin. Ja oppilaiden iloksi päätös piti, vaikka sähköt palautuivat jo ennen puolta päivää.

Kunnan poikkeusolojen johtoryhmä koolle heti aamusta

Kunnissa sähkökatkoihin ja niiden aiheuttamiin jatkotoimiin on osattu varautua tällä kertaa erinomaisesti. Ristiinan kunnan poikkeustilanteiden johtoryhmä kokoontui heti tänä aamuna kartoittamaan missä sähköjä ei ole, kuka ei pärjää yksin ja minne tarvitaan vesihuoltoa. Kotihoidon kanssa tehtiin listaa yli 70-vuotiaista, joiden tilannetta seurataan erityisesti.

- Jo viime talven sähkökatkoissa huomattiin, että naapuriapu on korvaamatonta. Me ollaan laitettu sana kiertämään, että katsellaan kylillä vähän toinen toistemme perään, kunnanjohtaja Virpi Siekkinen kertoo.

- Kyllä mun mielestä on opittu aiemmista. Nämä on tietysti aina tositilanteita olleet, mutta me on otettu nämä myös harjoituksena. Minusta meillä tehdään hirveen hyvää yhteistyötä viranomaisten kanssa, Siekkinen kertoo.

Siekkinen kehuu sekä pelastuslaitosta että Suur-Savon Sähköä hyvistä yhteyksistä kuntiin. Tieto tästäkin lumimyräkästä tuli jo hyvissä ajoin ennen kuin sähköt alkoivat pätkiä.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi