1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. synnytys

Nykysynnyttäjä haluaa ekstraa

Neuvolan tarjoamat palvelut eivät enää riitä kaikille odottajille. Moni synnytykseen valmistautuva haluaa enemmän ja on myös valmis maksamaan siitä. Julkista äitiyshuoltoa täydentämään syntyykin uusi yrityksiä.

synnytys
Vastasyntynyt vauva Vammalan aluesairaalan synnytysosastolla
Antti Eintola / Yle

Kätilön ja doulan luotsaama Ilon Pesä tarjoaa raskaanaoleville ja synnyttäville naisille erilaisia tukipalveluita Tampereella. Palveluiden on tarkoitus olla syventävää ja täydentävää, ei julkista äitiyshuoltoa korvaavaa.

Pirkka-Hämeen Kätilöyhdistyksen puheenjohtajan Taru Nurmelan mukaan julkista terveydenhuoltoa täydentävät palvelut lisäävät äitien ja isien synnytystietoutta. Taru Nurmela sanoo, että niin äidit kuin isätkin ovat synnytystietoisempia kuin 10-20 vuotta sitten.

-Sosiaalinen media on lisännyt tietoisuutta, se on korvannut vanhan kansan suusta suuhun kulkeneen tiedon, Nurmela kuvailee.

Netistä löytyvää synnytystietoa on kuitenkin muistettava lukea kriittisin silmin, huomauttavat Ilon Pesän perustaneet Pia Esselström ja Terhi Nummi.

- Nettiin siirtyneet synnytysvalmennukset toki ovat luotettavia, mutta pelkkä sähköinen media ei riitä. Mikään ei voita ihmiskontaktia.

Neuvola ei saa moitteita - resurssipula saa

Esselström ja Nummi kehuvat suomalaista neuvolajärjestelmää, mutta tiedostavat sen, että äitien ja perheiden palveluita karsitaan jatkuvasti.

- Maailmalla on paljon vaihtoehtoisia synnytystukipalveluita järjestäviä tahoja. Haluamme aloittaa sellaisen kulttuurin täällä Tampereellakin.

Perhelähtöisempää ja pehmeämpää raskauden ja synnytyksen aikaista opastusta toivovat Ilon Pesän perustajat toivovat perheitäkin aktiivisuutta.

- Tyypillinen asiakkaamme on henkilö, joka haluaa jotain ekstraa ja joka tiedostaa itsessään piilevän voiman, kaksikko kuvailee.

Synnytystoiveet toteutettavissa

Kätilöyhdistyksen puheenjohtaja sanoo, että vaikka synnyttämään tulevat äidit osaavatkin hakea tietoa erilaisiin synnytykseen liittyviin tapoihin liittyen, ei voida puhua vaativista äideistä.

- Vain hyvin marginaalinen ryhmä varsinaisesti vaatii jotain tiettyä. Useimmiten ne ovat toiveita, ja on hyvä juttu että äideillä on toivomuksia, sanoo Taru Nurmela.

Lähes aina toiveet ovat myös toteuttamiskelpoisia. Kunhan turvallisuus on taattu.

- Äidin ja lapsen turvallisuus on ykkösjuttu, Nurmela korostaa.

Synnytysasentojen ja erilaisten apuvälineiden lisäksi toiveet liittyvät usein kivunlievitykseen.

- Se on ihan luonnollista, että etenkin ensisynnyttäjiä kivunlievitys ja lääkitys mietityttävät. Synnyttäjät toivovat usein vähäkipuista tai kivutonta synnytystä.

Useimmiten isä, joskus myös doula

Taru Nurmela sanoo, että yleisin tukihenkilö on yhä syntyvän lapsen isä. Myös synnyttäjän oma äiti on yleinen vaihtoehto.

Kymmenessä vuodessa ulkopuolisten tukijoiden määrä on lisääntynyt. Ruuhkista ei Nurmelan mukaan voida puhua, mutta esimerkiksi doulia esiintyy enenevässä määrin.

- Suhtaudumme heihin todella positiivisesti, Nurmela sanoo.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi