1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikko mielii muotikuvaajaksi maailmalle

Harvalla 17-vuotiaalla on täysin kirkas käsitys tulevasta työurasta, mutta muuramelaisella Mikko Puttosella on. Puttonen opiskelee kuva-artesaaniksi ja tähtäimessä hänellä on muotikuvaajan työ maailmalla.

muotikuvaus
Valokuvausta.
YLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

Nuoren valokuvaajan urahaaveet eivät välttämättä ole täysin epärealistisia, sillä Puttosen otokset ovat saaneet muun muassa netissä jo tuhansia faneja. Puttonen on kuvannut pienestä pojasta pitäen.

- Isä kuvasi paljon ja me käytiin pöllöretkillä ja liikuttiin luonnossa kameran kanssa. Siitä lähti kiinnostus luontoon ja valokuvaukseen, kertoo Mikko Puttonen.

Valokuvauksesta tuli harrastuksen myötä nuorelle miehelle myös itseilmaisun keino.

- Löysin kameran itseni ilmaisukeinoksi ja sen jälkeen olen ihan totaalisen hurahtanut kuvaamiseen - siitä vaan tuli niin mun juttu. Valokuvalla voi ilmaista tunteita ja fiiliksiä, ihan mitä vaan.

Kokeilunhaluisen hommaa

Puttonen ottaa enimmäkseen henkilökuvia, joissa näkyy vaikutteita fantasia- ja muotikuvista. Elävän mallin kanssa työskentely on Puttosen mukaan helppoa.

- Mallille voi sanoa, että käännä vähän päätä, mutta jos kuvaa vaikka peuraa, niin näin ei voi tietysti tehdä. Henkilömalli on mun hallittavissa ja voin ohjeistaa häntä kuvaustilanteessa. Kuvattavaa pitää kannustaa, että hän saa rohkeutta ja että hän tuntee näyttävänsä kuvassa hyvältä. Tykkään tuoda kuvissani esiin myös luontoa, joka on mulle tärkeä ja kuvausympäristönä on siksi usein juuri luonto.

Puttonen kertoo, että kuvaaminen vaatii kekseliäisyttä, kokeilunhalua ja intohimoa. Persoonallisen kädenjäljen saaminen otoksiin on sekin oma lukunsa. Digikuvaus on nykyään helppoa ja mahdollistaa tasokkaiden kuvien ottamisen kenelle tahansa, mutta mikäli mielii kuvaajana huipulle on massasta erotuttava.

- Ei pidä liikaa ajatella sääntöjä, vaan yrittää löytää oma tie. Mun suuri unelma olisi, että kuvaisin Voguen kaltaisille lehdille muotikuvia ja tekisin tulevaisuudessa myös omia taiteellisia projekteja. Haluan tehdä työtä valokuvauksen parissa.

Kuvien pitäisi kertoa tarinoita

Puttonen kokee, että hänellä on kuvaamisesta vielä paljon opittavaa.

- Eniten haluaisin oppia ilmaisemaan kuvillani vieläkin enemmän esimerkiksi tunteita ja että kuvat kertoisivat tarinoita eivätkä olisi vain kauniita kuvia, vaan jotakin enemmän. Mua ei niinkään kiinnosta mikään tekninen, vaan ilmaisu.

Hyvän kuvan pitää Puttosen mielestä herättää tunteita ja otoksissa pitää näkyä kuvaajan kädenjälki.

Mikko Puttosen ensimmäinen valokuvanäyttely "Tahdon uudet silmät" on esillä Muuramen Kulttuurikeskuksessa 10. helmikuuta saakka.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi