Koskenkorvalle nousee siipikarjarehutehdas

Tehdasinvestoinnin avulla broilerituottajat ja Itikka osuuskunta uskovat koko broileriketjun kilpailukyvyn parantuvan. Hankkeen kustannusarvio viljavarastoineen on noin 14 miljoonaa euroa ja tuotanto tehtaassa alkaa vuonna 2013.

Broilerin poikanen.
Broilerituottajat uskovat koko ketjun kilpailukyvyn parantuvan. (1:17) Kuvaus ja editointi Merja Siirilä.

Itikka osuuskunta ja eteläpohjalaiset broilerituottajat rakennuttavat yhdessä siipikarjarehutehtaan Ilmajoen Koskenkorvalle. Perustettavan kiinteistöyhtiön tuotannollisista toiminnoista vastaa A-Rehu Oy, joka näin laajentaa toimintaansa siipikarjarehuihin.

Broilerituotannossa rehustus on merkittävin kustannuserä.Tehdasinvestoinnin avulla tuottajat ja Itikka osuuskunta uskovat koko broileriketjun kilpailukyvyn parantuvan.

- Elintarvikeala on erittäin kansainvälisessä ja kovassa kilpailutilanteessa, ja kovassa puristuksessa. Kaikki kustannukset on kyettävä karsimaan pois, ja tätä kautta me uskomme, että saamme rehun koostumukseen vaikuttamalla myös lihalle entistä parempaa laatua, sanoo Itikka osuuskunnan toimitusjohtaja Reijo Flink.

Tuottajat ovat tyytyväisiä, sillä rehuntuotanto on vastedes sekä fyysisesti että omistuksellisesti lähellä. Itikka osuuskunta omistaa perustettavasta kiinteistöyhtiöstä hieman yli yhdeksänkymmentä prosenttia, loput osakkeet myydään tuottajille.

- Tuottajien näkökulmasta tämä on hyvin merkittävä uudistus, ja hanke jota tuottajat ovat toivoneet pitkän aikaa ja olleet mukana sitä kehittämässä, sanoo broileriyrittäjien puheenjohtaja Matti Kangas.

Tehdas rakennetaan samalle tontille, jolla tuotannollisista toiminnoista vastaava A-Rehu Oy ennestäänkin toimii. Uuden rehutehtaan myötä A-Rehun tuotantokapasiteetti Koskenkorvalla lähes kaksinkertaistuu. Tuotanto tehtaassa alkaa vuonna 2013. Uuden rehutehtaan tuotantokapasiteetti on noin 100 milj. kg ja valmistus tapahtuu kahdella valmistuslinjalla.

Hankkeen kustannusarvio viljavarastoineen on noin 14 miljoonaa euroa. Itikka osuuskunta rahoittaa hanketta noin 5 miljoonalla eurolla.

Maatalouskaupassa on jo jonkin aikaa ollut viitteitä kansainvälisten toimijoiden tulosta suomalaisille markkinoille. Broilerituottajat ja A-Rehu haluavat yhteistyöllään varmistaa, että kotimaisessa omistuksessa olevaa rehutuotantoa on Suomessa tulevaisuudessakin.

Rehutuotannon käynnistämisellä onkin laajat vaikutukset myös lähimaakuntien viljanviljelijöille, sillä vehnä on siipikarjarehuissa merkittävin raaka-aine ja sitä hankitaan mahdollisimman paljon tehtaan lähialueilta.