1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Häme

Kerrostaloasukkaat rikkovat pelastuslakia - hamstraajien portaikot palopommeja

Kerrostaloasukkaiden on vaikea noudattaa pelastuslakia. Isännöitsijät ja paloviranomaiset törmäävät yhä uudelleen tapauksiin, joissa tavaraa säilötään kerrostalojen auloissa ja porraskäytävissä, vaikka näin ei saisi tehdä. Myös asunnoissa on liikaa tavaraa.

Teksti-TV Häme
Riihimäen kerrostalon tulipalossa tuhoutuneet varastohäkit.
Varastotilat ovat tulipaloherkkiä kerrostaloissa.YLE Häme / Timo Leponiemi

Porrashuoneistoissa täytyy olla pelastuslain mukaan vain palamatonta materiaalia. Hiljattain Riihimäellä sytytettiin lastenvaunut juuri porraskäytävässä.

Pelastuspäällikkö Maria Murtolan mukaan asukkaat eivät tiedä sitäkään, että tarpeettomien tavaroiden varastointia tulee paloturvallisuuden vuoksi välttää myös asunnoissa. Myös isännöitsijät Kanta-Hämeessä törmäävät aika ajoin tapauksiin, joissa asunto on ahdettu täyteen tavaraa.

- Hamstraajan asuntoa on vaikea sammuttaa, sanoo Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Maria Murtola.

Murtolan mukaan asuntoihin oletettu palokuormamäärä saattaa ylittyä ja asunto on kuin palopommi, jos kynttilä kaatuu.

- Tavaraa on saatettu varastoida esimerkiksi lieden päälle tai tulisijojen ympärille, jolloin palovaara syntyy jo ihan sijoittelun vuoksi, mutta useimmiten ongelma on juuri porrashuoneissa.

Vastikään viime viikolla riihimäkeläinen kerrostalo kärsi savuvahingoista, kun rappukäytävässä ollutta tavaraa sytytettiin tuleen. Pelastuspäällikkö Maria Murtola sanoo, että palotarkastajat olivat kesällä antaneet taloyhtiölle huomautuksen siitä, ettei tavaraa saisi säilyttää porrashuoneessa.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi