Venäjää ei kannata karavaanarinkaan kavahtaa

Karavaanarien uskotaan suuntaavan autonsa keulan Venäjälle yhä useammin tulevaisuudessa. Itänaapurissa taajaan vieraillut Villasten vaunukunta vakuuttaa, että nykyään on turha pelätä rajamuodollisuuksia tai rikollisuuttakaan. Suomalaiset matkaajat otetaan avosylin vastaan, ja kulttuuri on tutustumisen arvoinen.

Anneli ja Heikki Villanen miettivät jo ensi kesän reittejä Venäjän kartan äärellä. Kuva: YLE / Tuuli Toivanen

Kokeneet venäjänmatkailijat Anneli ja Heikki Villanen vakuuttavat, että vanhat mielikuvat hankalasta byrokratiasta ja mielivaltaisista miliiseistä voi unohtaa levähdyspaikan roskikseen. Matkailuautolla tai -vaunulla voi nykyään liikkua vaivattomasti Venäjällä, tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa, vain camping-alueita saisi olla tiheämmässä.

Viimeksi Villaset piipahtivat naapurissa loppiaisena, kun vastaan tuli vuolas virta venäläismatkailijoita.

- Käytiin katsomassa miten talvimatkailu onnistuu Pietarissa, ja hyvin se onnistui! Matkailu itärajan taakse on nykyään helppoa, kun on vuosiviisumi, voi mennä milloin vaan. 20 minuuttia kesti rajalla, Suomen ja Venäjän tullit yhteensä. Mukaan tarvitaan passi, kerta- tai vuosiviisumi, ja tullissa tarvitsee täyttää kaksi rekisteröintilappua ja autolappu kahtena kappaleena. Niihin saa leimat, ja toinen kappale säilytetään koko matkan ajan. Palattaessa pitää olla leimatut laput mukana, mutta hyviin iisi homma se on nykyään, vakuuttaa Anneli Villanen.

Aikatauluissa kansallisten erikoisuuksien mahdollisuus

Turha on kuulemma pelätä sitäkään, että rajalla auto purettaisiin liki osiin. Loppiaisena tullimies ei Anneli Villasen mukaan tullut edes autoon sisälle, yleensä he tyytyvät joidenkin luukkujen taakse kurkistamiseen.

Ovat toki Villasetkin joskus joutuneet rajalla kauemmin kärvistelemään, yhden kerran kymmenenkin tuntia.

- Silloin oli Voitonpäivä, ja kaikki tullimiehet vähän "huonommassa kunnossa". Yksi mies oli, joka pystyi lyömään leimoja papereihin, eli jono johtui siitä! Venäjänmatkailu ei sovi sellaiselle, joka ei siedä yllätyksiä, vaan haluaa elää minuuttiaikataulun mukaan.

Rikollisiakaan ei Villasten mukaan tarvitse Venäjällä pelätä sen enempää kuin Keski-Euroopan maissakaan. Normaalilla varautumisella pärjää hyvin.

- Isoissa kaupungeissa saattaa olla, ja jos menee isoon tavarataloon ostoksille, niin silloin ei kannata jättää missään Euroopassa autoa yksin. Jos sattuu rosmoja olemaan, niin nehän kyttäävät milloin auto jää yksin. Jos kaikki lähtevät yhdessä kauppaan, niin silloinhan on ainakin puoli tuntia aikaa tyhjentää autosta kaikki arvokas, opastaa Heikki Villanen.

Pietari on vain pintaraapaisu

Venäjänmatkailua ei myöskään kannata jättää siihen helpoinpaan kohteeseen, Pietariin.

- Pietari ei ole Venäjää! Se on näyteikkuna Eurooppaan, siellä on todella paljon nähtävää ja hienosti laitettu, kaunis kaupunki. Mutta jos todella Venäjää haluaa nähdä, pitää mennä pidemmälle, toteaa Anneli Villanen.

Villaset kannustavatkin suuntaamaan rohkeasti syvemmälle suureen ja mahtavaan maahan.

- Ennakkoluulottomasti kannattaa lähteä! Se on erilainen kulttuuri, siellä on paljon nähtävää, ja suomalaiset ovat hyvässä kurssissa Venäjällä. Suomalaisista tykätään siellä, ollaan hyvin avuliaita, kutsutaan kotiin, viime kesänkin reissulla olimme parissa kodissa teellä. Ilman kielitaitoakin pärjää, joku puhuu englantia, ja löydettiinpä jopa suomea puhuviakin Petroskoista ja Marin tasavallasta; marilaisethan tykkäävät muutenkin, että olemme sukulaisia ja yrittävät kovasti jutella meidän kanssamme, nauraa Anneli ja osoittaa kartalta myös Kazania, jossa täkäläiset jääkiekkoilijat ovat tehneet hyvää pohjatyötä.

Ennen oli... erilaista

Paljon on muuttunut takavuosikymmenistä. Villaset ajoivat omalla autolla silloisessa Neuvostoliitossa jo 1970-luvun puolivälissä.

- Silloin oli niin tarkkaa, että piti tehdä etukäteen suunnitelmat ajettavista päivämatkoista ja missä yöpyy. Illalla kymmenen jälkeen ei olisi enää saanut ajaa, mutta kyllähän me välillä ajoimme vähän myöhempäänkin yöllä. Miliisit kuitenkin ohjasivat vain oikealle tielle, sillä kartat olivat tuolloin kovin viitteellisiä. Välillä etsittiin kaksikin tuntia ulospääsyä jostain kaupungista, muistelee Heikki Villanen hymähtäen.

Se oli aikaa, jolloin sukkahousupaketit kulkivat suomalaismatkailijoiden mukana rajan yli, ja Villasetkin saivat tankin täyteen latomalla nyloneita huoltoaseman tiskille... Toisin on mykyään.

Turussa alkaneilla karavaanarimessuilla esittäytyvät venäläisen karavaanarijärjestön edustajat ja lisäksi kuullaan tuoreita kokemuksia, miten suomalainen pärjää reissussa itärajan takana. Kokemuksiaan kertovat Juha Hämäläinen, Leo Talypin sekä Anneli ja Heikki Villasen poika, Hannu Villanen lauantaina kello 11 alkaen.

Caravan Show & Camping Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa 13.-15. tammikuuta.