Sairaalaklovnitoiminta saa Päijät-Hämeessä jatkoa

Laukusta löytyy erikoisia työvarusteita: on iloisen värinen paita, hyvät tennarit, klovnin nenä ja meikit sekä älytön hattu. Kassin syövereissä on taikatemppuvarusteita, käsinukkeja, kortteja ja tarroja. Tohtori Ilona Poks on valmis työpäiväänsä Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

klovnit
Oulun yliopistollinen sairaala sairaalaklovnit
YLE

Mona Ratalahti on työskennellyt sairaalaklovnina kymmenisen vuotta. Hän aloitti Suomessa ensimmäisten joukossa. Ratalahti määrittelee itsensä koomiseksi performanssitaiteilijaksi, jolle pelleily on päätyö.

Sairaalaklovnien punaiset nenät ilmestyivät myös Päijät-Hämeen keskussairaalaan. Koska kokeilu sai lämpimän vastaanoton, klovnien vierailuja päätettiin jatkaa.

Sairaalaklovnien yhdistys on kouluttanut artisteja kiertämään sairaaloiden lastenosastoilla eri puolilla Suomea viihdyttämässä ja ilahduttamassa pieniä potilaita ja heidän perheitään. Mona näki dokumentin australialaisista klovneista ja sai ahaa-elämyksen siitä, kuinka nauru yhtäkkiä tuo ilon pirskahduksen arkeen.

- Nauruun hörähtäminen on taianomainen juttu, joka saa kaiken näyttämään vähän valoisammalta. Nauru rentouttaa ja parantaa ilmapiiriä.

Pelleily naurattaa aina

Klovni otetaan osastolla lähes aina ilolla vastaan. Lasten lisäksi henkilökunta ja omaisetkin uskaltavat nauttia pelleilystä. Ympärillä olevat tempautuvat mukaan ikään kuin vahingossa. Joskus vastaan on tullut klovnikammoa potevia ihmisiä, mutta usein pelko hellittää, kun pelleilevää vierasta uskaltaa ensin edes vähän kurkistaa.

- Viime viikolla pieni tyttö, joka tätä ennen on ainoastaan kurkkinut peiton alta, uskaltautui jo mukaan puhaltelemaan saippuakuplia.

Klovnit kiertävät Päijät-Hämeen keskussairaalassa kerran kuukaudessa. Pellejä voi silloin nähdä eri puolilla sairaalan lastenosastoilla, aina vastasyntyneiden osastoista lähtien. Sairaalaklovnit hassuttelevat pitkälti lahjoitusten turvin, mutta pelle ei tee työtä vain rahan vuoksi.

- Liksa on ihan kohtuullinen, mutta paras palkkio on ilo ihmisten kasvoilla, naurahtaa Mona Ratalahti.

Lähteet: YLE Lahti