Lappi sai vieraita Jäämereltä

Viikonlopun yllätyslintu oli perjantaina Sallan Varvikkoon ilmaantunut nuori pikkukajava, jonka ärhäkkä harakkaparvi ahdisti laskeutumaan maatalon pihaan. Lintu päästettiin vapauteen Oulun edustan merialueelle.

Lapin lääni
Pikkukajava
Sallasta hoitoon otettu nuori pikkukajava sai kyydin Kemijärven ja Rovaniemen kautta Oulun edustalle asti.Pirkka Aalto

Kauas sisämaahan eksynyt valtamerten lokkilintu pelastettiin harakoilta lämpimään navettaan, ja lauantaina sille tarjottiin aamiaiseksi mahan täydeltä lappilaisia muikkuja. Sitten Jäämeren vieras pääsi autokyydillä Rovaniemelle, mutta koskapa sen vapauttaminen Ounaskoskeen ei loppujen lopuksi tuntunut kovinkaan järkevältä, päätyi se jatkamaan pahvilaatikossa vielä Ouluun asti. Ja vielä samana iltana se vapautettiin Oulun edustan merialueelle.

Kurjempi kohtalo oli sen sijaan 4.1. Kemijärven Isokylällä koirahäkkiin tunkeutuneella kalalokilla, sillä häkissä olevan koira ei (ihan ymmärrettävästi) oikein ilahtunut eväilleen ängenneestä vieraasta.

Telkkä siltojen välissä Rovaniemellä

Kahden tammikuisen lokkihavainnon lisäksi on Lapin talvessa havaittu muitakin räpyläjalkoja. Rovaniemen Ounaskoskessa Jätkänkynttilän kupeessa sinnittelee edelleen yksinäinen telkkä ja sinisorsista on saatu tuoreita havaintoja sekä Inarista että Pellosta. Merimetso piipahti Inarin Juutuassa 5.1. ja laulujoutsenia on havaittu ainakin Inarissa, Muoniossa, Pellossa, Ranualla ja Sallassa. Suurimmat tammikuiset joutsenparvet ovat olleet poikkeuksellisen komeita, sillä Muonion Kutunivasta on laskettu 10 ja Inarin Solojärveltä peräti 13 kansallislintuamme.

Pöllöillä riittää ravintoa

Ennustettu myyräkantojen romahtaminen ei ilmeisesti ole ainakaan vielä tapahtunut, sillä etenkin hiiripöllöjä on havaittu edelleen erittäin paljon. Helmipöllöt taas kuuluvat aloittaneen puputtamisensa ainakin Inarissa. Myös muutamia isolepinkäisiä talvehtii eri puolilla aluettamme – joskin niitä, kuten varpuspöllöjäkin, on näkynyt myös ruokintapaikoilla pikkulintujen kiusana.

Muita tammikuun alkupuoliskolla havaittuja vähälukuisia talvehtijoita edustavat mm. Sodankylässä ja Savukoskella lennelleet merikotkat, Pellossa ja Rovaniemellä piharuokinnoilla vierailleet harmaapäätikat, Inarissa näyttäytynyt räkättirastas, Rovaniemen ja Ylitornion naakat, Pellon peippo, Inarin taviokuurna sekä Rovaniemen pähkinähakit, pyrstötiaiset, turkinkyyhky ja mustavaris.

Pikkuvarpunen levinnyt Lappiin

Pikkuvarpunen on levinnyt Lappiin räjähdysmäisesti. Aikaisemmin pikkuvarpusta on havaittu ainoastaan Rovaniemen keskustassa ja Pellossa. Syksyllä pikkuvarpuset levittäytyivät Lappiin Enontekiötä ja Inaria myöten.

Kannattaakin juuri nyt seurata tarkkaan, minkälaisia varpusia ruokintapaikalla käy. Pikkuvarpusella on pähkinänruskea päälaki ja voimakas tumma täplä poskessa.

Lähteet: Yle Lappi / Pirkka Aalto