1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vantaanjokeen päässeen diuronin alkuperäksi selvisi maalitehdas

Vantaanjokeen valuneen diuronin alkuperäksi on selvinnyt Nurmijärven Teknos Oy:n maalitehdas. Diuroni -nimistä kasvinsuojeluainetta on havaittu Vantaanjoen alajuoksulla jo monen vuoden ajan.

Keväisin Vantaajoki kuohuu alajuoksullaan. Kuva: Mikko Haapanen / YLE

Aine on vesiympäristölle haitallista, mutta joesta otettujen vesinäytteiden pitoisuudet ovat hyvin pieniä, sanoo ylitarkastaja Jaana Marttila Uudenmaan ELY-keskuksesta.

- Suurimmat pitoisuudet löytyivät Nurmijärven Luhtajoelta, vähän yli 2 mikrogrammaa litrassa. Tällaisesta määrästä ei meidän tietojemme mukaan ole haittaa ihmisille tai kaloille, mutta esimerkiksi kasviplanktonille tai levälle se voi olla haitallinen määrä.

Vaikka Vantaajoesta löydetyt diuronipitoisuudet ovat pieniä, muistuttaa Marttila, että kyse on niin haitallisesta aineesta, että sitä lainsäädännön mukaan olla vesistöstä otetuissa yksittäisissä vesinäytteissä vain 1,8 mikrogrammaa yhdessä litrassa.

- Suomessa sitä ei ole käytetty kasvinsuojeluaineena maataloudessa eli sitä ei olisi pitänyt löytyä myöskään vesistöstä, mutta sitten tajusimme, että sitä saa käyttää maaleissa ja puunsuojeluaineissa.

Teknos lopetti diuronin käytön maalien valmistuksessa viime vuoden lopulla. Marttilan mukaan lopettamispäätökseen vaikuttivat osittain juuri ELY-keskuksen selvitykset.

Diuronia on löydetty joesta jo vuonna 2007. Uudenmaan ELY-keskus aloitti selvitykset syksyllä 2010.

Haitallisten aineiden tarkkailua lisätään

Tähän asti haitallisten aineiden kartoituksia on tehty vaihtelevasti eri alueilla. Viime vuonna Uudenmaan ja Hämeen ELY-keskukset totesivat, että vastedes haitallisten aineiden tarkkailua pitäisi tehdä kuusi kertaa vuodessa Riihimäen ja Hyvinkään Kaltevan jätevedenpuhdistamoilla sekä lisäksi poikkeustilanteissa Riihimäen, Hyvinkään Kaltevan, Nurmijärven Kirkonkylän ja Klaukkalan puhdistamoilla.

Asia on parhaillaan lausuntokierroksella ympäristölautakunnissa.