Pysäköinnin maksullinen aika pitenemässä Helsingissä

Helsinki tiukentaa entisestään kadunvarsipysäköinnin sääntöjä. Keskustan kadunvarsipysäköinnin maksullista aikaa jatketaan kahdella tunnilla klo 21:een asti.

Kotimaa
Kadun laitaan pysäköidyt autot vaikeuttavat aurausmiesten urakkaa.
Yle

Muutos koskee pysäköintivyöhykkeitä 1-3 tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta. Asia on tänään tiistaina kaupunkisuunnittelulautakunnan listalla. Muutoksella yritetään helpottaa asukkaiden ja kantakaupungissa asioivien pysäköintimahdollisuuksia. Erityisesti muutoksen tarvetta on Etu-Töölössä, sanoo liikenneinsinööri Jari Tikkanen kaupunkisuunnitteluvirastosta.

- Tilanne on muuttunut. Ihmiset tulevat nykyään myöhemmin töistä kuin ennen. Esimerkiksi Etu-Töölössä, kun on Tennispalatsi, Musiikkitalo ja Finlandia-talo, niin ulkopuoliset haluavat herkästi pysäköidä Etu-Töölön asuntokaduilla, ja asukkaiden on vaikea löytää paikkaa omalta kotikadultaan, Tikkanen sanoo.

Maksullisuusajan pidennyksen on määrä tulla voimaan keväällä tai viimeistään kesällä.

Vaikeimmilla alueilla on kysymys ennen kaikkea pysäköintipaikkojen riittämättömyydestä. Uusien paikkojen rakentaminen katualueiden ulkopuolelle, joko tonteille tai maan alle, on niin kallista, että arviolta vain pieni osa asukkaista olisi valmis maksamaan paikoista sekä investoinnit että käyttökulut kattavaa kuukausihintaa.

Valvonnassa riittää haasteita

Pysäköinnintarkastajien työaika ei kuitenkaaan nykyisellään ulotu iltayhdeksään saakka. Nykyisillä resursseilla voitaisiin valvoa iltayhdeksään saakka siten, että keskipäivästä siirrettäisiin valvontaa enemmän iltaan. Työvuorojärjestelyjä on luvassa, mutta niillä ei yksin voida valvontaa hoitaa. Valvonta-aikojen pidentäminen edellyttää kaupungin laskelmien mukaan kahdeksan pysäköinnintarkastajan palkkaamisesta, joka maksaisi noin 260 000 euroa vuodessa. Valvontatuloja tarkastajien suorittamasta valvonnasta tulee nykyisin kymmenkertainen määrä menoihin verrattuna.

Asukkaat kiittävät

Asukkaat löytänevät jatkossa parkkipaikkansa kadun varrelta helpommin. Maksullisen ajan pidentämisen johdosta myös elokuvissa, konserteissa ja teattereissa kävijä löytää jatkossa helpommin pysäköintipaikan. Maksullisuusaikojen pidentäminen lisää myös verottomia pysäköintituloja arviolta noin 1,2 miljoonaa euroa vuodessa.

Kisahallin parkki maksulliseksi

Helsingin keskustassa pysäköintijärjestelyt muuttuvat myös Olympiastadionin ja Kisahallin vieressä. Mäntymäenkentällä ja Paavo Nurmen tiellä ja kujalla on ollut sekä rajoittamattomia ilmaispaikkoja että kiekkopaikkoja. Alueen kaikki parkkipaikat muutetaan maksullisiksi, mutta maksullinen aika loppuu klo 19. Mäntymäenkentän eteläreunassa säilyy Oopperalle vuokrattu parkkialue.

Lähteet: Yle Helsinki

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus