Tuhannet virkkasivat vauvanpeittoja

Marttaliitto, Tekstiiliopettajien liitto ja Novita käynnistivät viime vuonna kampanjan, jonka tarkoituksena oli saada kasaan tuhat virkattua vauvanpeittoa. Loppujen lopuksi peittoja kertyi lähes kahdeksankertainen määrä. Osa lahjoitettiin Tampereen ensi- ja turvakotiin.

turvakodit
Käsitöiden myynti on tarkasti säädeltyä Helsingin Kauppatorilla.
Käsitöiden myynti on tarkasti säädeltyä Helsingin Kauppatorilla.YLE / Anna Sirén

Pirkanmaan Marttojen toiminnajohtaja Marja Kuuteri-Kallio kertoo, että innokkaat käsityöihmiset virkkasivat kampanjan aikana yhteensä 300 000 isoäidinnenliötä. Niistä muodostuu 7 800 peittoa, eli vierekkäin leviteltyinä tarpeeksi suuri määrä peittämään puolet täysikokoisesta jalkapallokentästä.

- Olimme todella yllättyneitä kampanjan suosiosta. Tavoitteena oli tuhat peittoa, jotka oli tarkoitus lahjoittaa niille lapsiperheille, joita on viime vuoden ajan neuvottu yhteisvastuukeräysvaroilla. Onneksi meillä on muitakin yhteistyökumppaneita, joiden kautta saamme nyt jaettua kaikki tuhannet peitot niitä tarvitseville vauvoille.

Tilkkupeittojen malli on perinteinen. Virkatut, värikkäät isoäidinneliöt liitetään yhteen peitoksi.

- Tämä on todellinen retromalli, jonka muistan itsekin vuosikymmenten takaa. Tosin Marttojenkin piti hieman muistella ja kerrata mallin tekemistä ennen kuin työhön ryhdyttiin. Käsitöiden kanssa paras tapa oppia on katsella toisen tekemää mallitilkkua tai oppia kädestä pitäen, kertoo itsekin peiton virkannut Kuuteri-Kallio.

Ensi- ja turvakoti sai pinotolkulla peittoja

Tampereen ensi- ja turvakodissa yksi huone täyttyi värikkäistä lahjapeitoista. Toiminnanjohtaja Maria Länsiö ilahtui peittopinosta kovasti.

- Tuntuu todella hienolta, että meitä on ajateltu näin lämpimästi. Peittoihin kiinnitetyissä lapuissa on todella sydämellisiä tervehdyksiä vauvoille.

Käsityön ilosanoman lisäksi virkatut vauvanpeitot muistuttavat monien perheiden vaikeuksista.

- Avuntarve on suuri. Ensi- ja turvakotityö on haasteellista, koska elämme aina tilanteen mukaan emmekä tiedä, paljonko seuraavana päivänä on asiakkaita. Sellaisen ikävän trendin olen huomannut, että turvakotiin tullaan nykyään usein vasta kun hätä on jo todella suuri. Haluaisin rohkaista väkivaltaa kokevia tai pelkääviä ottamaan yhteyttä jo aiemmin.

Ensi- ja turvakodin tarjoama apu ja arki ovat ihan tavallista, Maria Länsiö sanoo.

- Tilkkupeitot sopivat siksikin meille niin hyvin. Meilläkin on ihan arkista ja lämmintä.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén