Kiusaamisen pelko pitää poissa koulusta

Aiheettomat poissaolot kouluista ovat kasvava ongelma Lahdessa. Erityisesti pitkiin poissaoloihin pyritään puuttumaan aiempaa tehokkaammin.

Koulupoissaolo
Koulukiusaaminen
Yle

Lapsen tai nuoren henkilökohtaiset ongelmat heijastuvat ihmissuhteisiin ja voivat kiristää välejä koulukavereiden kanssa. Ongelmien taustalla saattaa olla myös kiusaamista, jolloin kouluun lähteminen pelottaa nuorta.

Päijät-Hämeen keskussairaalan sairaalakoulun rehtori Lauri Säämänen arvioi, että kotiin on helppo jäädä, sillä siellä ovat tietokoneet ja televisiot, joista tulee ohjelmaa ympäri vuorokauden.

Tilastojen mukaan esimerkiksi Lahdessa oli jäänyt pois koulutyöstä viime syksynä 17 peruskouluikäistä lasta ja nuorta. Kyse ei ole pinnareista, jotka luistavat opiskelusta silloin tällöin vaan ”totaalikieltäytyjistä” kuten Säämänen asian ilmaisee. Lapsista, jotka eivät syystä tai toisesta mene kouluun lainkaan.

Syrjäytymisen kierre poikki

Lahden opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilposen mukaan pitkiin poissaoloihin pyritään puuttumaan aiempaa tehokkaammin. Jatkuvat poissaolot ovat opetusjohtajan mukaan vakavampi ilmiö kuin yksittäisiltä oppitunneilta pois jääminen.

Lasten ja nuorten hoitoprosessissa tehdään yhteistyötä esimerkiksi sairaalaopetuksen kanssa.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa toimivan sairaalakoulun rehtori Lauri Säämänen toivoo, että syrjäytymisen kierre saadaan katkaistuksi.

- Koulun henkilöstön ja vanhempien yhteistyöllä voidaan yrittää puuttua tilanteeseen. Joissakin tapauksissa tarvitaan ehkä koulupsykologien kotikäyntejä tai lastensuojelua, jotta nuori saadaan liikkeelle.

Lähteet: YLE Lahti