Aimo Ahti kiistää lahjuksen ottamisen

Kouvolan elinkeinojohtajaa Aimo Ahtia vastaan nostettujen lahjussyytteiden käsittely alkoi maanantaiaamuna Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Käsittelylle on varattu useampi päivä, mutta tuomio annetaan tämän vuoden puolella.

Kouvola
Oikeudenkäynti käräjäoikeudessa
Aimo Ahti kiistää syytteen lahjuksen ottamisesta, eikä hänellä elinkeinojohtajana olisi lausuntonsa mukaan edes teoreettista mahdollisuutta vaikuttaa hyvinvointikeskuksen toimintaan tai menestykseen.YLE / Anna Huittinen

Kouvolan elinkeinojohtajaa Aimo Ahtia syytetään ilmaisten hierontojen vastaanottamisesta vuoden 2008 lokakuusta vuoden 2009 marraskuuhun Valkealassa sijaitsevassa hyvinvointikeskus Leishi Finlandissa. Yrityksen toimitusjohtajaa Lei Bicongia syytetään puolestaan lahjuksen antamisesta. Molemmat miehet kiistävät syytteet.

Maksu vasta kohun jälkeen

Hierontakohu käynnistyi palvelualojen ammattiliiton Pam-lehden julkaisemasta kirjoituksesta vuoden 2009 marraskuussa. Syyttäjän mukaan ilmaisilla, yhteensä ainakin 588 euron arvoisilla hieronnoilla on vaikutettu tai pyritty vaikuttamaan Ahdin toimintaan palvelussuhteessa. Todisteiksi syyttäjä esitti muun muassa hierontojen maksukuitin, josta käy ilmi, että Ahti maksoi hieronnoista vasta asian noustua julkisuuteen, sekä rekisteröintilomakkeen, joka osoittaa, ettei Ahti ollut yrityksen rekisteröitynyt asiakas. Syyttäjä esitteli myös otteita kaupunginhallituksen pöytäkirjoista, joissa Ahti on esitellyt kiina-aiheisia hankkeita.

Kuntaliitoksen ajankohta puolustuksena

Ahdin mukaan hieronnat eivät olleet ilmaisia, vaan suullisesti oli sovittu, että hieronnat pistetään niin sanotusti "piikkiin". Hän lisäsi toimineensa samaan tapaan muissakin hierontapaikoissa. Puolustus totesi, että laskutusväli oli ollut pitkä muidenkin asiakkaiden kohdalla, eikä Ahti ollut ainoa, joka jätti rekisterilomakkeen täyttämättä. Epäselvyyksiä Ahti perusteli yhteisen kielen puuttumisella ja työntekijän vaihtumisella.

Puheenvuorossaan Ahti korosti, ettei Valkealan kunta edes kuulunut Kouvolaan hierontojen alkaessa, jolloin Ahti työskenteli vielä Kouvolan kaupunginjohtajana. Elinkeinojohtajana hänellä ei lausuntonsa mukaan olisi edes teoreettista mahdollisuutta vaikuttaa Lei Bicongin yrityksen toimintaan tai menestykseen.

Työsuojelurikos vanhentunut?

Lei Bicongia syytetään myös työaikasuojelurikoksesta sekä kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Syyttäjän mukaan Bicong on muun muassa maksanut liian pientä palkkaa ja joissakin tapauksissa jättänyt palkan kokonaan maksamatta. Myös työajat ovat olleet syyttäjän mukaan epäasialliset. Bicong kiistää kaikki syytteet, ja lisäksi puolustus esittää, että työaikasuojelurikos on vanhentunut.

Syyttäjä vaatii Ahdille sakkonrangaistusta ja Bicongille ehdollista vankeutta sekä oheissakkoa.Lisäksi syyttäjä vaatii, että Bicong menettää rikoksella saamansa hyödyn valtiolle siltä osin kuin sitä ei tuomita loukatuille vahingonkorvauksina. Tuomio selviää tämän vuoden puolella.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Katariina Luoma