Luonto-Liitto vaatii sudenkaatolupien jäädyttämistä

Varsinais-Suomessa sunnuntaina tapettu susilauman johtajanaaras, pantasusi "Auli", tunnettiin muun muassa Luonto-Liiton salametsästyksen vastaisen Salakaadot seis -kampanjan keulakuvana. Liitto on tyrmistynyt Auli-suden laittomaan kaatoon johtaneista karkeista virheistä ja vaatii sudenkaatolupien jäädyttämistä kunnes tapaus on tutkittu perinpohjaisesti.

Kotimaa
Susi seisoo lumessa.
Seppo Nykänen / Yle

Metsästäjät ampuivat Yläneellä liikkuneesta susilaumasta kaksi sutta, joista toinen oli keltaisella pannalla merkitty alfanaaras Auli. Kaatolupa oli myönnetty vain yhdelle pihassa liikkuneelle nuorelle urossudelle.

- Aulin menetys on kohtalokas isku Yläneen laumalle: lauma jäi ilman emoa ja johtajaa. Salakaadot seis -kampanja menetti keulakuvansa, ja tapahtunut toimi jälleen osoituksena siitä, miten piittaamattomia metsästäjät ovat. Salametsästysrikollisuus rehottaa, ja susia tapetaan luvilla tai ilman koko maassa, jyrähtää Luonto-Liiton susikampanjavastaava Aura Yliselä.

Johtajanaaraan kuoltua lauma on sekaisin

- Aulin reviirillä asuvana ja tuhansia kilometrejä koiran ja pikkulapsenkin kanssa maastossa liikkuneena en ole koskaan tuntenut pelkoa susien vuoksi, enkä tunne nytkään. Ymmärrän silti, että kun susilaumassa on ikään kuin pakka sekaisin, ihmisille saattaa tulla yhä turvattomampi olo. Sen osalta kaipaan vastuunkantajia kaatoluvan myöntäjistä sen haltijoihin ja jahtaajiin. Asiassa tyritiin pahan kerran, tykittää Luonto-Liiton puheenjohtaja Sami Lyytinen.

Luonto-Liitto on kampanjoinut Salakaadot seis -kampanjalla susien ja muiden suurpetojen salametsästystä vastaan vuodesta 2008 asti. Kampanjan myötä mm. metsästyslakiin on saatu kirjattua törkeän metsästysrikoksen tekomuoto. Loimaan poliisi tutkiikin nyt kampanjan keulakuvasuden tappoa törkeänä metsästysrikoksena.

Vuonna 2010 Salakaadot seis -kampanja palkittiin WWF:n Pandapalkinnolla merkittävästä työstä luonnonsuojelun hyväksi.

Lähteet: YLE Turku

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus