Läski tirisee taas

Valurautapannu on kaivettu uunin alalaatikosta ja siankylki pantu paloina kärisemään. Perinnekastikkeen paluun havainnut Tanja Perkkiö haistaa kolumnissaan trendin käryä.

Suunvuorot
läskisoosia
Kati Halinen / Yle

Kotiruokaindeksillä mitattuna läskisoosi on kaikkien huulilla. Sallinette sanaleikin, sillä kolmeenkymmeneen vuoteen en ole lapsuudenkodissani tätä klassikko-perinne-ikoniruokaa saanut, mutta nyt vuoden sisään jo kahdesti. Ystäväni vahvistaa mutun; myös hän on lapsuudenkodissaan nauttinut piiiitkästä aikaa siansivusta keitettyä kastiketta – ja kuulemma sen raaka-aine on lihatiskien uusvanha uutuustuote.

Ja lisää todistusvoimaa: Yle Lahden toimitusta lähestyi mies ihan muissa (a)sioissa, mutta hän mainitsi valmistavansa läskisoossia parhaillaan. Kun aihe herätti vastakaikua, hän korosti tekevänsä sitä ihteään nimenomaan oikeaoppisesti, jolloin tuhdin kastikkeen valmistaminen vie puoli päivää.

Eli uskotko jo näillä todisteilla, että entinen inhokki onkin nykyään armas? No, ei se mitään. Ravintoloitsijat, lihatehtaat ja kauppiaat kyllä tietävät. Ihra kelpaa lautaselle pitkän tauon jälkeen.

Käytin sanaa inhokki, koska me 70-luvun lapset olemme syylllisiä siihen, että sikapossun pintakerros pantiin pannaan. No, ovathan osasyyllisiä pekkapuskatkin, mutta ennen kaikkea sitkeää sianpalaa jauhaneet piltit, joille annettiin periksi, he kun eivät ymmärtäneet hyvän päälle.

Siihen saattoi olla myös syynä se, ettei sika 70-luvulla ollutkaan enää se takapihan perällä kasvatettu superluomu, joka oli saanut kalarehun sijaan sekaruokaa ja lihonut perunankuorilla maukkaaksi.

Vielä siankasvattajat eivät ole ehättäneet läskitrendin perään, sillä sianpyllyssä ei ole viime vuosiin saakka saanut olla rasvaa, vaan sen on pitänyt olla light, mikä on suunnilleen yhtä loogista kuin se totuus, että makkarassa ei ole lihaa.

Läskisoossi (murteeni pakottaa käyttämään kaksoiskonsonanttia, voit vapaasti ääntää myös [soosi]) on vettä, jauhoja, suolaa ja sianihraa. Saa laittaa myös pippuria ja sipulia. Jos maistuu, niin sopii myös joustokarppaajalle ja tietenkin myös joustovegaanille. Nämä ovat suosikkitrendiruokavalioitani, sillä ne sopivat kaikille.

Lähteet: YLE Lahti

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus