Sello on soinut Leinoselle leipää 43 vuotta

Lapin kamariorkesterin sellisti Kai Leinonen on nähnyt orkesterin koko taipaleen kvartetista Kaupungin orkesteriksi ja edelleen maineikkaaksi kamariorkesteriksi. Leinonen jää eläkkeelle orkesterin 40-vuotisjuhlavuonna maaliskuussa 2012.

sello
Leinonen ja sello
Kai Leinonen työhuoneessaan Korundissa Rovaniemellä.YLE Sirkku Savusalo

Kai Leinonen soittaa työhuoneessaan Rovaniemen uutukaisessa Korundi-talossa. Sello soi edellisen viikon konsertin australialaisia säveliä Lapin kamariorkesterin kevään avajaiskonsertista, jonka John Storgårds johti.

Tämä 250-vuotias sello on soinut Leinosen sylissä jo 40 vuotta.

- Kun opettajani Seppo Laamanen hankki Storioninsa, hän luopui kolmesta muusta sellosta. Minä sain ostaa yhden niistä ja hyvin tämän kanssa on mennyt. Vanhaa soitinta pitää hoitaa ja huoltaa koko ajan. Ei soitin parane vanhetessaan, jos ei se ole alunperin ollut hyvä, Leinonen sanoo ja sipaisee sellon pintaa.

Kai Leinonen kehuu kamariorkesterin soittajia kunnianhimoisiksi ja porukkahenkeä hyväksi: soittamisen ilo näkyy ja kuuluu konserteissa ja harjoituksissa.

Opetus jatkuu eläkkeelläkin

Haminasta kotoisin oleva Kai Leinonen valmistui Sibelius-akatemiasta vuonna 1977. Sen jälkeen mies ja sello ovat kiertäneet niin kotimaassa kuin maailmallakin.

Vuonna 1977 hän aloitti Rovaniemi-kvartetin sellistinä, vuonna 1982 Rovaniemen kaupunginorkesterin soolosellistinä ja syksyllä 1998 sellon äänenjohtajana.

Kai Leinonen on toiminut sellonsoitonopettajana eri konservatorioissa ja musiikkiopistoissa. Oman osuutensa hänen ajastaan on haukannut Pohjoiskalotin sinfoniaorkesterin, nuoriso-orkesterin ja kamariorkesterin toiminta.

- Olen soittanut 43 vuotta ammatikseni. Nyt on aika antaa tilaa nuoremmille. Opetusta jatkan kuitenkin vielä.

- Nyt on aika tehdä jotain muutakin kuin soittaa. Olen Lapin reserviupseeripiirin toiminnanjohtaja ja sillä saralla on tulossa pari isoa tapahtumaa. Ja mökin kunnostamiseenkin on nyt aikaa.

Mutta ennen kuin Leinonen päästetään eläkepäiville, edessä on muun muassa Lapin kamariorkesterin 40-vuotisjuhlakonsertit helmikuun alussa.

Lähteet: YLE Lappi / Sirkku Savusalo