Häkkinen ei ole varma edellytyksistään jatkaa Ruokasen tai Jolkkosen alaisena

Kuopion piispanvaalissa ehdolla oleva Sakari Häkkinen on kymmentä kieltä puhuva hiippakuntadekaani Kuopiosta. Hän kuuluu seksuaali- ja sukupuolivähemmistön oikeuksia kirkossa puolustavan Yhteys-liikkeen johtoon. Sakari Häkkisen veli Seppo Häkkinen toimii piispana Mikkelin hiippakunnassa. Sakari Häkkinen ei ole varma, olisiko hänellä mahdollisuus jatkaa työtään hiippakunnan tuomiokapitulissa, jos uudeksi piispaksi valittaisiin Miikka Ruokanen tai Jari Jolkkonen.

hiippakunnat
Kuopion piispaehdokas Sakari Häkkinen.
YLE / Antti Karhunen

Häkkinen sanoo Ylen piispaehdokashaastattelussa, että hänen työlleen hiippakuntadekaanina voisi tulla henkisiä esteitä riippuen siitä, mitä uusi piispa haluaisi kapitulissa kehittää ja mitä vastustaa.

- Yksi este voisi olla siinä, että näistä ehdokkaista toinen eli Miikka Ruokanen on sanonut, että pappi, joka ei usko kirjaimellisesti uskontunnustukseen, on väärällä alalla. Uusi piispa joutuisi viettämään aika paljon aikaa minun kanssani ja käymään tällaisia kahdenkeskisiä keskusteluja siitä, olenko väärällä alalla vai luovunko mielipiteistäni, Häkkinen katsoo.

Sakari Häkkinen sanoi piispaehdokkaiden ensimmäisessä vaalipaneelissa viime viikolla, että Ruokanen ja Jolkkonen olisivat piispoina uhka piispa Wille Riekkisen tekemälle työlle.

- Wille Riekkinen on taitavana Raamatun tutkijana osannut tuoda tutkimuksen tuloksia tavallisen kansan ymmärrettäväksi. Hän käyttää Raamattua elämänmyönteisesti ja ihmisläheisesti mutta ei kirjana, jonka pohjalta voi tuomita.

- Tällaista linjaa haluaisin itse jatkaa ja minusta se voi vaarantua, jos piispalla ei ole sellaista Raamatun tutkimukseen perustuvaa asiantuntemusta mikä Riekkisellä on, Häkkinen perustelee.

Uskontunnustus on symboli

Uskontunnustus on Sakari Häkkiselle enemmän symboli kuin totuus sellaisenaan. Häkkinen sanoo, että hänen on vaikea ymmärtää uskontunnustuksesta kirjaimellisesti esimerkiksi sitä, että Jeesus syntyi neitsyestä tai astui alas Tuonelaan.

- Uskontunnustusta pitää tulkita kuten Suomen lippua: symbolina. Se kokoaa ihmiset yhteen ja on uskonnonkieltä parhaimmillaan. Uskontunnustus on kielikuvia, sillä uskosta ei voi puhua väitelauseilla, Häkkinen arvioi.

- Raamatussakaan neitseestä syntyminen ei ole keskeisessä roolissa. Neitseestä syntyminen oli sen ajan maailmankuvaa, ja silloin kaikkien suurmiesten keisari Augustuksesta lähtien uskottiin syntyneen neitseestä. Me emme kuitenkaan tarvitse Antiikin ajan maailmankuvaa voidaksemme olla kristittyjä.

Mutta eikö piispan sitten kuuluisi uskoa kirkon oppien ja tekstien mukaisesti?

- Kyllä pitää. Minusta on jo aiemmin eräässä kantelun ratkaisussa todettu, etten ollut kirkon oppien vastainen vaan olin luterilainen. Luterilaisuus on siitä hyvä kirkkokunta, että meillä on hyvin avara uskonnäkemys ja jos minusta piispa tulisi, pitäisin huolen, että se sitä tulisi olemaan jatkossakin, Häkkinen sanoo ja viittaa hänen näkemyksistään tuomiokapituliin tehtyyn kanteluun.

Seksuaalista suuntaa ei edes kysytä

Sakari Häkkinen toimii myös Ekumeenisen Yhteys-liikkeen tukiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana. Yhteys-liike puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistön oikeuksia kirkossa. Häkkisen näkemys homoseksuaalisuudesta on avarakatseinen.

- Kuopion tuomiokapitulissa ei ole tähän mennessä kysytty keneltäkään seksuaalista suuntautumista. Esimerkiksi pappeudessa ihan muut asiat merkitsevät kuin se, onko pappi homo vai hetero vai jotakin muuta, Häkkinen kuittaa.

Sakari Häkkisen julkisiksi tukijoiksi ilmoittautuvat ehdokkaan internet-sivuilla muun muassa Wille Riekkisen puoliso Seija Riekkinen, Sonkajärven kiistelty ja kiitelty kirkkoherra Markku Suokonautio sekä kapakkapappinakin tunnettu Varkauden kirkkoherra Olli Tynkkynen.

Lähteet: YLE Savo / Kati Myöhänen