1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bolshoi- ja Marinsky-teatterien balettitähdet Sibeliustaloon

Sibeliustalossa on ensi elokuussa harvinainen mahdollisuus nähdä venäläistä huippubalettia. Maan kolmen huipputeatterin maailmankuulut balettitanssijat esittävät kahdessa gaalaillassa katkelmia balettiklassikoista. Ajatus balettitapahtuman pitämisestä Lahdessa tuli Venäjältä.

kulttuuri
Mies- ja naisbalettitanssija yhteisessä muodostelmassa näyttämöllä.
Bolshoi-teatterin tanssijat esittämässä Don Quijote -balettia.M Logvinov

Lahteen saapuu elokuussa ryhmä balettitanssjoita Moskovan Bolshoi-teatterista, Marinsky-teatterista Pietarista ja Pietarissa toimivasta Mikhailovski-teatterista.

Yli kymmenen tanssijan ryhmä ja heidän mukanaan tuleva tekninen henkilökunta tarjoavat Sibeliustalossa kahtena iltana gaalakonsertin. Luvassa on kattaus balettiklassikoita.

- Esitämme otteita useista tunnetuista teoksista, mutta emme yhtään kokonaista esitystä. Yleisö saa kuulla kaunista musiikkia, nähdä kauniita asuja ja maailman parhaita balettitanssijoita, kehuu vierailun taiteellinen johtaja Aleksei Fadejechev, entinen maailmankuulu balettitanssija.

Esitysten lisäksi tapahtumaan liittyy valokuvanäyttely ja avoin tilaisuus, jossa yleisö sekä baletin harrastajat voivat seurata tanssijoiden valmistautumista esitykseen.

Lahti on tuttu turistikaupunki

Ajatus tapahtuman järjestämisestä syntyi Venäjällä. Lahti on monelle ryhmän jäsenelle tuttu kaupunki, ja sen katsottiin sopivan hyvin baletille.

- Moni meistä on viettänyt vapaa-aikaansa Lahdessa. Luonnonkaunis kaupunki ja Sibeliustalo sopivat hyvin tapahtuman paikaksi, vaikka näyttämöä ei olekaan suunniteltu balettia varten, taiteellinen johtaja Aleksei Fadejechev toteaa.

Tapahtuman järjestelyissä on auttanut Venäjän suurlähetystö, Suomalais-Venäläinen kauppakamari sekä Lahdesta Lakes, Lahti Travel ja Sibeliustalo.

- Taloudellinen riski on venäläisillä. He ovat järjestäjiä ja me vain vuokraamme tilat, Lakesista ja Lahti Travelista kerrotaan.

Kallista Venäjällä, halpaa Suomessa?

Tapahtuman lipunmyynti alkaa tässä kuussa. Lippu maksaa 43 tai 46 euroa. Tarjolla on myös liki sadan euron gaalapaketti, joka sisältää myös illallisen.

Hinta voi kuulostaa monen korvaan kovalta, mutta venäläiset vakuuttavat, että esitys on päinvastoin halpa.

- Venäjällä halvinkin lippu esimerkiksi Bolshoi-teatteriin maksaa 200 euroa, taiteellinen johtaja Aleksei Fadejechev kertoo.

Jos tapahtuma saavuttaa suosiota, Fadejechev lupailee, että baletti-ilta ei jää ainoaksi Lahdessa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi