Syntetisoitu linnunlaulu yhdistää kulttuurikummia ja kansanedustajaa

Teosto ry:n vuonna 2009 aloittama kulttuurikummihanke jatkuu. Hankkeen tarkoituksena on saattaa yhteen poliittiset päättäjät ja musiikintekijät keskustelemaan ajankohtaisista ja luovalle alalle tärkeistä kysymyksistä. Tähän mennessä lähes 150 kansanedustajaa on saanut oman kulttuurikummin.

kansanedustajat
Pitkän linjan muusikko Esa Kotilainen (vas.) toimii keskustan kansanedustajan Kimmo Tiilikaisen kulttuurikummina.YLE Raine Martikainen

Teosto isännöi eri puolilla Suomea lounastilaisuuksia, joihin on kutsuttu kansanedustajia ja kulttuurikummeiksi lupautuneita musiikintekijöitä. Tiistaina lounastilaisuus järjestettiin Kotkan Klubilla. Kymen kansanedustajien kulttuurikummeina toimivat kolmen vuoden aikana esimerkiksi Ilkka Vainio, Sari Kaasinen ja Esa Kotilainen. Edustajista mukaan ovat lupautuneet muun muassa Jyri Häkämies, Sari Palm, Suna Kymäläinen ja Sirpa Paatero.

Lätkä yhdistää rokkaria ja kansanedustajaa

Muun muassa HIM:stä ja kouvolalaisesta To/Die/For -yhtyeestä tuttu Juska Salminen toimii jatkossa perussuomalaisten kansanedustajan Jari Lindstömin kulttuurikummina. Aluksi Salmiselle ehdotettiin pariksi imatralaista edustajaa, mutta hän halusi yhteistyöhön nimenomaan kouvolalaisen kanssa. Pari on hänelle mieluinen myös siksi, että kumpikin kannattaa jääkiekossa HIFK:ta.

- Tavoitteeni on tuoda esiin se, mikä muusikon asemassa Suomessa mättää ja toivottavasti hän pystyy vaikuttamaan asiaan omalta osaltaan, Salminen toteaa.

Salmisen mukaan musiikin tekemisen ja päivätyön tai opiskelun yhdistäminen ei ole mutkatonta, ja siihen hän toivoo parannusta. Lounastilaisuuteen Lindsröm ei päässyt, mutta Salminen aikoo kutsua kansanedustajan ainakin oman bändinsä keikalle piakkoin.

- Olen politiikasta kiinnostunut lähinnä pintatasolla, mutta odotan antoisia keskusteluja kansanedustajan kanssa. Ja ehkä lätkämatsia, Salminen sanoo.

Linnunlaulua syntetisaattorilla

Pitkän linjan muusikko Esa Kotilainen toimii keskustan kansanedustajan Kimmo Tiilikaisen kulttuurikummina. "Epäpoliittisella" Kotilaisella ei ollut erityisiä toiveita parista, vaan hän päätyi Tiilikaisen kummiksi arvonnan tuloksena. Tässä vaiheessa Kotilaisella ei ole vielä kovin konkreettisia tavoitteita yhteistyön suhteen.

- Aion tehdä jatkossa mahdollisimman hyvää musiikkia ja esimerkiksi vinkata hänelle hyvistä konserteista, Kotilainen toteaa.

Kun kyseessä on Teoston hanke, nousee esiin heti myös huoli piratismista. Kotilainen sanoo, ettei hän ole aiemmin ollut kovinkaan riippuvainen teostotuloista, vaan hankkinut elantonsa keikkailulla. Tosin iän myötä tilanne on hieman muuttunut.

Kimmo Tiilikainen löysi heti Kotilaisen kanssa yhteisen sävelen, kun puheeksi tuli syntetisaattorimusiikin ja luonnon äänien yhdistäminen. Synteettisen äänen fuusio on juuri se osa-alue, jonka parissa Kotilainen on viime aikoina työskennellyt aktiivisesti.

- Kysyin Esalta, miltä voisi kuulostaa syntetisaattorilla tehty linnunlaulu. Paljastui, että hän tehnyt sen jo ajat sitten, Tiilikainen naurahtaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso