Kattava syöpäseulonta hakee vielä näyttöjä

Suolistosyöpien seulonnan laajentaminen kaikkiin kuntiin odottaa vielä perusteellista tieteellistä näyttöä. Tätä nykyä noin 150 kuntaa järjestää 60-70-vuotiaille seulontatutkimuksen. Mukana on mm. Tampere, toisaalta pirkanmaalaisista puuttuvat esimerkiksi Nokia, Ylöjärvi ja Sastamala.

Teksti-TV Tampere

Ulostenäytteisiin perustuva seulonta on mitättömän halpa verrattuna syövänhoitokuluihin. Mukana olevien kuntien määrä on kuitenkin polkenut paikallaan viime aikoina.

Kaikki viittaa myös siihen, että ihmishenkiä pelastuu, sanoo Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Tiina Palva:

- Aikaisemmista tieteellisistä tutkimuksista, jotka on tehty esimerkiksi Tanskassa, Englannissa ja USA:ssa, kuolleisuutta suolistosyöpään on voitu alentaa 15-20 prosenttia. Se onkin se pohjaoletus, jonka perusteella seulontaa on ryhdytty Suomessa tekemään. Jo nyt näyttää siltä, että seulonnan perusteella löydetään syövät hieman varhaisemmassa vaiheessa ja samalla paranemismahdollisuudet ovat suuremmat.

Tiina Palvan mukaan lopullinen näyttö pitäisi kuitenkin vielä kotimaisella tutkimuksella saada, ennen kuin kuntia ryhdytään velvoittamaan seulonnan järjestämiseen.

Tutkimusten osanottoprosentti on muutoin korkea, mutta nuorimmat eli noin 60-62 -vuotiaat miehet osallistuvat laiskemmin kuin muut.

Lähteet: YLE Tampere