1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Kainuu

IBM aloittaa Kajaanin suuren tietokonekeskuksen rakentamisen

Kansainvälinen tietokoneyhtiö IBM ja Kainuun puhelinosuuskunta rakentavat Kajaaniin tietokonesalin. Yhtiöt ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan yhtiöt rakentavat syksyyn mennessä yhden maan suurimmista tietoliikenteen palvelinkeskuksista Renforsin rannan vanhaan paperikonesaliin.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Suunnitelmien mukaan palveluja käyttävät IBM:n ja puhelinosuuskunnan asiakkaat.

Yhteistyöllä Kainuun puhelinosuuskunta KPO aloittaa uuden liiketoiminnan, jonka tarkoitus on myydä konesali- ja IT-palveluita yhteistyössä IBM:n kanssa. Yhtiöt neuvottelevat mahdollisesti myös konesalitoiminnan laajentamisesta.

KPO:n toimitusjohtaja Marja Karjalaisen mielestä kumppanuus IBM:n kanssa on iso asia Kajaanille.

- Yhteistyöllä on positiivista merkitystä kaikkien KPO:n liiketoimintayhtiöiden toiminnalle ja myös Kainuun aluetaloudelle, toteaa Karjalainen tiedotteessa.

Hylätyt paperitehtaat ovat kiinnostavia sijoituspaikkoja suurille tietokoneille. Hakukoneyhtiö Google perusti oman tietokeskuksensa Summaan Stora Enson entiselle tehtaalle.

- Kajaanissa CSC:n ja IBM:n kanssa tehdyt sopimukset osoittavat paperitehtaan infrastruktuurin sopivan hyvin konesalien rakentamiseen. Infrastruktuurin kilpailuedut ovat kiistattomat, sanoo Renforsin Rannan johtaja Jarmo Torvinen.

"Supertietokone on eri asia"

Varsinainen Kajaaniin puuhattu supertietokonehanke ei liity tiistaina kerrottuun IBM:n hankkeeseen, sanoo Renforsin Rannan johtaja Jarmo Torvinen.

- IBM rakentaa ensi vaiheessa Renforsin Rantaan oman konesalinsa. Myöhemmin CSC tekee täysin omana hankkeenaan supertietokoneeksi kutsutun, suurta laskentatehoa tarjoavan kokonaisuuden. Tässä ei siis ole kyse supertietokoneesta, vaan se on täysin eri asia, Torvinen painottaa.

Kajaanin supertietokone tulee aikanaan muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön tietotekniikan keskus CSC:n käyttöön.

Kajaanin entinen paperitehtaan alue valikoitui supertietokoneen sijoituspaikaksi energiatehokkuuden ansiosta. Kajaanissa on suurimman osan vuodesta kylmä, joten kuumenevia palvelimia voidaan jäähdyttää viileällä ulkoilmalla ja Kajaaninjoen kylmällä vedellä. Samaa jäähdytystapaa käytetään myös IBM:n tiistaina julkistamassa konesalihankkeessa.