Seksi avuksi perhostutkimukseen

Erittäin harvinaista idänsiilikäs-perhosta aiotaan etsiä kemiallisten tuoksuaineiden eli feromonien avulla. Syvällä korpikuusikossa elävästä idänsiilikkäästä saatiin Suomessa ensimmäinen elävän yksilön havainto viime kesänä Kuhmossa. Venäjältä saaduista toukista aiotaan kasvattaa naarasperhosia, jotka houkuttelisivat paikalliset lisääntymishimoiset urokset esiin.

Teksti-TV Kainuu

Kuhmossa on ollut käynnissä jo kahtena kesänä erittäin harvinaisen perhosen, idänsiilikkään tutkimukset. Tulevina kesinä halutaan selvittää perhosen elintavat ja levinnäisyysalue tarkemmin.

Tutkimusta varten on saatu Venäjältä kahdeksankymmentä perhosen toukkaa, joista kasvatetaan aikuisia perhosia, joiden feromonin avulla pyritään houkuttelemaan paikalliset lajitoverit esiin korpien kätköistä.

Perhosta pitkään tutkinut suunnittelija Reima Leinonen sai erittäin mieluisen 50-vuotislahjan viime kesänä venäläisiltä tutkijaystäviltään.

- Pojat tiesivät, että minä täytän 50 vuotta ja olivat sitten Siperiasta saaneet munitettua tuon samaisen lajin. Sitten juuri syntymäpäivänä pojat kävelivät sisään, muovikassissa oli pieni muovirasia ja kommenttina oli, että tässä on sinulle mies vähän matoja, muistelee Leinonen.

Toukat ovat nyt kasvatuksessa kuudella eri kasvattajalla ympäri Suomea. Pari on myös Leinosella itsellään.

- Tavoitteena on tottakai, että saamme tästä läpikasvatettua naaras- ja koirasyksilöitä. Silloin saamme tutkittua näistä tämän feromonit eli mitä tämä naaras erittää. Sen jälkeen kun saamme tutkittua ja selvitettyä mitä ainetta se on, valmistamme keinotekoisesti tuota samaa ainetta lisää. Sen avulla voimme kartoittaa tätä idänsiilikästä huomattavasti paremmin. Varmasti tuo koko itärajan pinta katsotaan ja lisäksi Venäjän karjalassa kartoitetaan, onko lajia olemassa, sanoo Leinonen.

Hyvin harvoin nähty perhonen

Kesällä 2009 löysi Metsähallituksen luontokartoittaja kuhmolaiselta suolta kuolleena perhosenrääpäleen, joka tunnistettiin idänsiilikkääksi. Tämä löytö käynnisti seuraavana kesänä perhostutkimuksen, joka jatkuu edelleen. Perhosen oli kuitenkin havainnut Kuhmossa jo 70 vuotta aiemmin Hilma Pulkkinen -niminen piikatyttönen, sanoo Leinonen.

- Tyttönen oli nähnyt tämmöisen erittäin kookkaan ja kauniin perhosen ja laittanut sen sitten sellaisen saunakauhan alle ja unohtanut sen. Joku oli ilmeisesti päästänyt sen sitten pois. Stipendiaattimatkalla Kuhmossa ollut Osmo Heikinheimo oli sitten pyytänyt häntä piirtämään ja värittämään tuon otuksen. kyllä se kuva on täysin selkeästi idänsiilikkään näköinen.

Näiden lisäksi perhosesta on Suomessa tehty vain viisi varmaa havaintoa. Koko maailmassa idänsiilikkäästä on vain noin 50 havaintoa. Euroopassa lajista on tehty harvoja havaintoja Venäjän Karjalassa. Yksittäisiä löytöjä on tehty Mongoliassa, Kiinassa, Kazakstanissa ja Venäjän Siperiassa.

Idänsiilikäs kuuluu perhosiin joilla on lentoaika vain joka toinen vuosi. Reima Leinonen kuvaa perhosen elintapoja sanalla mystinen. Perhosen elintavat ovat sellaiset, että se pystyy piilottelemaan todella pitkiäkin aikoja ilman, että sitä havaitaan.

Lähteet: YLE Kainuu