Lappeenranta sanoo ei ruotsin opetuksen lisäämiselle

Lappeenrannan perusopetusjohtaja Mari Routti haluaisi laajempaa yhteiskunnallista keskustelua ruotsin kielen asemasta toisena kotimaisena kielenä. Routti ei ole pettynyt siihen, että opetusministeri Jukka Gustafson tyrmäsi venäjän opetuksen tarjoamisen ruotsin kielen sijaan. Sen sijaan Lappeenrannan kaupunki vastustaa ruotsin kielen opetuksen laajentamista kuudensille luokille.

Teksti-TV Etelä-Karjala
Mies lähdössä mielenosoitukseen Helsinkiin.
Mies lähdössä mielenosoitukseen Helsinkiin.YLE Etelä-Karjala

Perusopetusjohtaja Mari Routti odottaa mielenkiinnolla miten perusopetuksen tuntijakosuunnitelman uudistamista jatketaan. Viime hallituskaudella asia jäi kesken.

Lappeenrannan kaupunki otti omassa lausunnossaan kantaa ainakin siihen, että sen mielestä ei ole tarkoituksenmukaista lisätä ruotsin kielen opetusta nykyisestä. Suunnitelmissa on ollut ruotsin opetuksen aikaistaminen jo kuudennelle luokalle.

- Edelleen olen sitä mieltä, että ei ole perusteltua aikaistaa ruotsin opetusta kuudennelle luokalle. Se aiheuttaa huomattavaa lisäkustannusta ja opettajien täydennyskoulutusta. Meillä ei ole alakouluilla ruotsin kielen opettajia. Itselleni perusteet jäivät hieman hämäriksi, miksi tällainen panostus tässä kansantaloudellisessa tilanteessa olisi syytä tehdä, sanoo Routti.

Routin mukaan Lappeenrannassa on hyvät mahdollisuudet opiskella venäjää jo peruskoulussa ja siitä kaupunki haluaa myös pitää kiinni. MInisterin kannanotto ei muuttanut kaupungin suunnitelmia.

- Me pidämme venäjän taitoa äärimmäisen tärkeänä Etelä-Karjalassa ja kaupunkina haluamme panostaa siihen niin paljon kuin mahdollista. Mutta me emme alunperin olleetkaan rakentaneet mitään sen varaan, että venäjä voisi olla vaihtoehto toiselle kotimaiselle kielelle.

Routin mukaan kielikysymys edellyttäisi laajempaa yhteiskunnallista keskustelua ja linjausta siitä, mikä ruotsin kielen asema toisena kielenä on.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala/Marjo Pirilä