1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lieto

Liedossa herättiin huumeongelmaan

Kymmeniä nuoria on jäänyt kiinni kannabiksen käytöstä Liedossa. Poliisin mukaan nuorimmat kokeilijat ovat olleet vasta 14-vuotiaita. Liedon kunnantalolla pidettiin tiistaina vanhempainilta, jonka yhtenä tavoitteena oli herätellä vanhempia näkemään pienen kunnan huumeongelmaa.

Liedon kunnan erityisnuorisotyöntekijä Riikka Helenius Kuva: Kimmo Gustafsson/ YLE

Huolestuneet nuoret ottivat itse yhteyttä kunnan nuorisotyöntekijään huomattuaan kannabiksen käytön leviävän kaveripiireihin, kertoo Liedon kunnan erityisnuorisotyöntekijä Riikka Helenius.

- Nuoret olivat hyvin huolissaan. He sanoivat, että tee jotain, kaverit polttavat pilveä ja käyttävät lääkkeitä väärin. Siitä tämä lähti purkautumaan.

Helenius otti yhteyttä poliisiin, ja yhteistyötä tehtiin viime syksynä. Poliisi löysi muun muassa 14-vuotiaalta kannabissätkän. Kaikkiaan syyttäjälle lähti yli neljänkymmenen nuoren tutkintatiedot. Heistä 20 oli alaikäisiä.

Vanhemmat koolla

Liedossa vanhempia heräteltiin tiistaina tilanteeseen Liedon kunnantalolla pidetyssä tapahtumassa. Helenius muistuttaa, ettei Lieto ole mikään lintukoto huumeiden suhteen. Samaa sanoo tilaisuudessa puhuva ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä.

- Liedossa kiinni jääneiden vanhemmillekin tämä on tullut yllätyksensä. Ehkä huumeiden kohdalla ajatellaan, että ei se koske meitä, eikä sitten haeta tietoa, eikä osata puuttua asiaan, Aro-Heinilä pohtii.

Ylikonstaapeli ketoo, että pari vuotta sitten Paimiossa huumeista jäi kiinni parikymmentä silloin yhdeksännellä luokalla ollutta nuorta. Aro-Heinilä korostaakin vanhempien vastuuta.

- Sama tilanne on varmaan kaikissa kunnissa Varsinais-Suomessa. Kyllä tämä poliisia huolestuttaa ja mikä huolestuttavinta, mukana on alle 15-vuotiaita.