1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jogurtti

Omat lehmät vaihtuivat tonniin jogurttia

Yrittäjä Maija-Liisa Paavola on valmistanut maidosta juustoja ja jogurtteja Elimäellä jo parikymmentä vuotta. Kymmenisen vuotta sitten Paavolan perhe luopui karjasta, remontoi navetan kotijuustolaksi ja aloitti päätoimisen maidonjalostamisen. Jogurttia valmistuu tonni viikossa.

Paavolan kotijuustola. Kuva: YLE / Kirsi Partanen

Paavoloiden tuotteiden markkinat ovat laajentuneet Kymenlaaksosta pääkaupunkiseudulle sekä Lappeenrantaan. Maija-Liisa Paavolan mukaan jogurtin myynti alkoi kasvaa tosi paljon pari vuotta sitten.

- Helsingistä otettiin yhteyttä tänne päin, Paavola kertoo.

Paavola uskoo, että jogurtin menekin takana on vähäsokerisuus ja paikalliset marjat.

- Maito on nytkin samanlaista käsittelemätöntä raakamaitoa kuin se millä aloitettiin omilla lehmillä, Paavola kertoo.

Pienet pärjäävät yhteistyöllä

Jogurttia valmistetaan viikossa 800-1000 litraa. Tuotteet pääkaupunkiin kuljetetaan omalla kylmäautolla. Autolla viedään muidenkin lähiseudun yrittäjien tuotteita.

- Viedään toistemme tuotteita. Se on vähän pakko tuo yhteistyö, muuten me pienet emme pärjää, Paavola toteaa.

Aloittaessaan maidonjalostusta Paavola kävi myymässä tuotteita ainoastaan markkinoilla lehmien lypsyn välillä. Tuottajatori, joka avautui vuonna 1993, oli ensimmäinen varsinainen myyntipaikka.

Kaupan joiltain tavaran toimittajilta vaatimia hyllymaksuja hyvästä hyllypaikasta Paavola ei suostuisi maksamaan, eikä niitä ole häneltä pyydettykään.

- Se näkyy kaupoissa. Meidän tuotteet ovat joko ylähyllyllä tai alahyllyllä, Paavola toteaa.