Energiatoimisto energiasyöppöjen avuksi

Kokkolan seutukuntaan ja Kannukseen on avautunut yhteinen energiatoimisto. Se taistelee ilmastomuutosta vastaan jakamalla energianeuvoja ja tarjoamalla energia-analyysejä ja tehokkuussuunnitelmia. Kolmen vuoden projektin tavoitteet ovat kansallisia ja kansainvälisiä.

Ketekin rakennus Kokkolassa.

Kokkolalaisen veneveistämön laminointihallissa ilma vaihtuu 30 kuutiota sekunnissa. Styreeni saa kyytiä. Öljyn ja sähkön kallistuminen putsaa kukkaroa 70 000 euron lisälaskulla vuodessa. Energialähteen vaihtaminen maksaa mutta parempi vaihtoehto olisi kyllä tiedossa.

-Se voisi olla kalliolämpö. Meillä on kotoa omakotitalosta hyviä kokemuksia kalliolämmöstä. Energiaa säästyisi, mutta hallitilaa on valtavasti. Maahan saisi porata monta reikää ja syvälle. Vaihtaminen on nyt liian kallista. Siihen pitäisi saada tukea. Meillä ei sellaiseen ole nyt rahoja, laskee toimitusjohtaja Olli Lindqvist.

Uusiutuvaa energiaa, kiitos

Uusiutuvien energialähteiden käyttö ja energiatehokkuus ylös ja kasvihuonekaasut alas. Siinä on Kokkolan seudun energiahankkeen kovin ydin. Kolmen vuoden projektiksi perustettu Kokkolan seutukunnan energiatoimisto keskittää pirstaloituneen neuvonnan yhdelle luukulle ja palvelee ilmaiseksi.

Kotitaloudet voivat kysyä niin valaistuksesta, lämmityksestä kuin kodinkoneista. Apua saa ainakin netistä, sähköpostilla ja puhelimella.

-Koko maassa on vielä noin 200 000 öljylämmitteistä omakotitaloa. Joku on laskenut, että uusista omakotitaloista valtaosa lämpiäisi kalliolämmöllä.

Hiki ilmastotalkoissa

Ilmasto kyllä lämpenee, mutta jos se jäisi kahteen asteeseen, niin se olisi maapallolle hyvä. Yrityksille se on juuri nyt kovaa.

-Yritykset jotka käyttävät lämmitykseen polttoöljyä, ovat joutuneet valtion polttoaineita koskevien ohjaustoimien johdosta maksumiehiksi, sanoo projektipäällikkö Tapio Härkönen.

- Monet toimialat ovat ihan kannattavuuskriisin partaalla.

Energiatoimisto pyrkii kehittämään yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa niille uusia energiaratkaisuja.

Tavoitteena on saada kodeissa, julkisella sektorilla ja yrityksissä energiakulut kohtuulliselle tasolle ja vähän muutakin.

-Kolmen vuoden tavoite on kaksi kansallista suurta projektia ja yksi kansainvälinen.