Ajan voi tarkistaa Kotkan kirkon tornista jälleen helmikuussa

Huollossa loppukesästä lähtien ollutta Kotkan kirkon kellokoneistoa kasataan takaisin entiselle paikalleen kirkon torniin. Kellon koneisto saa lämpimän tilan, jossa käyntiolosuhteet pysyvät vakiona. Huollon jälkeen kello heittää vain pari sekuntia vuorokaudessa.

kirkonkellot
Kotkan kirkon kello on peruskorjattu.YLE / Olli Törönen

Kellon Jyväskylässä peruskorjanneet Kalevi ja Petri Korhonen kertovat, että asennustyö on valmis helmikuussa.

Petri Korhonen kertoo, että yli satavuotiaaseen kelloon on lisätty nykytekniikkaa. Kaksi sähkömoottoria hoitaa suntion hommat painojen nostossa. Kellon käyntiä valvotaan antureiden avulla.

- Jos joku ongelma tulee, niin se ilmoittaa siitä meille puhelimitse, ennen kuin ulkopuolinen kerkeää sitä edes huomata, Petri Korhonen selostaa.

Kalevi Korhosen mukaan tarkkuutta lisää myös kelloon vaihdettujen osien metallin vanhaa parempi laatu. Kalevi Korhosen mukaan vanhoja 1800-luvun mekaanisia kirkkojen tornikelloja on Suomessa noin 50, joista käytössä on vajaat kolmekymmentä.

Ennen kello puuttui monelta

Kun kotkan kirkon kello 1800-luvun lopulla tehtiin, kelloja oli vain joka neljännellä ihmisellä. Kalevi Korhosen mukaan silti jo tuolloin elettiin tarkan ajan varassa.

- Työssäkäynti ja päivän toiminnot perustuivat tarkkaan aikaan. Siksi julkinen kello oli tuolloin tärkeä, Kalevi Korhonen kertoo.

Vaikka kelloja on nykyisin taskut ja ranteet täynnä, julkisia kelloja seurataan tarkasti.

- Kirkon väki kuulee aika nopeasti, jos kello ei kulje ajassa, Kalevi Korhonen naurahtaa.

Kalevi Korhosen mielestä kirkon kellolla on symbolinen merkitys ajan näytön lisäksi.

- Kirkon kello voi kertoa sen, että hengellisessä mielessä osaisimme käyttää aikamme oikein, Kalevi Korhonen sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso