Kuluttajat vaikuttavat itse ohjelmien ikärajoihin

Viranomaiset odottavat saavansa runsaasti palautetta elokuvien ja televisio-ohjelmien muuttuneista ikärajoista. Tämän kuun alussa käyttöön otettu järjestelmä avaa kuluttajille suoran vaikutuskanavan ikärajojen luokitteluun. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksessa uskotaan, että palautteen määrä tulee vaikuttamaan suoraan valitusten käsittelynopeuteen.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI)
Grafiikka elokuvien ikärajojen luokittelun muuttumisesta.
Grafiikka elokuvien ikärajojen luokittelun muuttumisesta.Meku / Grafiikka

Ikärajojen luokittelujärjestelmä muuttui vuoden 2012 alussa niin, että ikärajaluokittelun saavat suorittaa itsenäiset kuvaohjelmaluokittelijat. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus MEKU toimii valvovana viranomaisena, mutta valvontavastuuta on annettu myös yleisölle.

- Lain valmisteluvaiheessa esitettiin epäilyjä siitä, että kun luokittelijat toimivat yritysten palveluksessa, niin lastensuojelu ei toteudu vaan ajatellaan enemmän taloudellisia intressejä. Tällä yleisön suoralla vaikutusmahdollisuudella pyritään estämään tällainen toiminta, toteaa Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen johtaja Maarit Pietinen.

Odotettavissa valtava palauteryöppy

Ennen uuden lain voimaantuloa yleisöltä tuli Pietisen mukaan noin 200 yhteydenottoa vuodessa. Nyt Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksessa varaudutaan valtavaan palauteryöppyyn.

- Olemme keskustelleet siitä, että miten kummassa pystymme siihen ryöppyyn vastaamaan. Saattaa käydä niin, että joudumme odottamaan palautetta jostakin elokuvasta tai ohjelmasta useammalta ihmiseltä ja kun palautetta saadaan tarpeeksi monelta, niin ohjelma otetaan käsittelyyn. Eli palautteen määrä vaikuttaa suoraan käsittelynopeuteen.

Vanhemmat valvovat ikärajojen noudattamista

Pietinen uskoo, että luokittelijat noudattavat heille annettua ohjeistusta hyvin, mutta käytäntöjen yhtenäistäminen tulee viemään aikaa. Ohjelmien luokitteleminen on muutenkin haastavaa, sillä jokainen kokee esimerkiksi ahdistavuuden eri tavalla. Pietinen toivoo, että myös vanhemmat valvoisivat lastensa katselemaa ohjelmasisältöä.

- Toivomme, että vanhemmat olisivat kiinnostuneita siitä, mitä heidän lapsensa katsovat ja pelaavat, sillä mehän emme sitä pääse kotiin vahtimaan. Pyrimme antamaan mahdollisimman paljon informaatiota ikärajoista ja haitallisuusasioista. Lisäksi monet vanhemmat kaipaavat tietoa siitä, miten päästään yli tilanteista, joissa lapsi on kohdannut painajaisia aiheuttavaa materiaalia. Toivottavasti tällaisissa asioissa tämä uusi viranomainen voi olla avuksi.

Lähteet: YLE Satakunta