Hyppää sisältöön

Musiikki parantaa aivojen toimintaa

Musiikki on aivotutkimuksen mukaan vahva aivojen stimuloija. Musiikin avulla voidaan auttaa muun muassa aivoinfarktipotilaita toipumaan.

Viulisti Mervi Myllyoja.
Tutkija Riia Kivimäen kanssa esiintyi venäläisen viulupedagogiikan taitaja Mervi Myllyoja. (1:50) Editointi Jarkko Heikkinen.

Aivotutkijoille musiikin vaikutusmekanismit aivoissa ovat vielä hämärän peitossa. Sen sijaan vahva käsitys on jo siitä, mitä aivoissa tapahtuu, kun kuuntelemme musiikkia.

- Musiikki monilla tavoin aktivoi aivojen tunnekeskuksia, meillä on siellä tunnemuistot ja kaikki muutkin asiat, jotka edesauttavat oppimista, kertoo Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen tutkija Riia Kivimäki.

Tutkijat ovat porautuneet ihmisaivoihin muun muassa magneettikuvauksen ja elektroni-positronitomografian avulla. Tutkimus on paljastanut, että musiikki on vahva stimuloija aivoissa. Musiikilla on jopa parantava vaikutus mm. aivoinfarktin jälkihoidossa.

- Ne jotka kuuntelivat mielimusiikkiaan päivittäin tietyn, suhteellisen pienenkin ajan mutta säännöllisesti, heillä kognitiiviset kyvyt parantuivat selvästi, ja muistitoiminnot sekä kaikki kielelliset funktiot rupesivat palaamaan. Tämän lisäksi musiikki kohotti myös mielialaa, Kivimäki kertoo.

Tutkijoiden mukaan musiikki aiheuttaa aivoissamme jopa rakenteellisia muutoksia. Musiikin vaikutukset näkyvät nimenomaan pitkäaikaisen ja säännöllisen kuulemisen myötä. Myönteinen vaikutus syntyy niin rockista, popista kuin klassisesta musiikista, kunhan kukin kuuntelee omaa mielimusiikkiaan.

.
.