Vahtimestari: ''Mikä myöhentyy, se mitätöityy''

Pitkän vahtimestarin uran tehneenä Osmo Siekkinen tietää, että oma ammattikunta hoitaa hommat mikäli apua tarvitaan. Siekkisen mielestä vahtimestarin tai talonmiehen pestin ulkoistaminen vaikeuttaa useinmiten talon käyttäjien elämää.

talonmiehet
YLE Keski-Suomi / Timo Hytönen

Vahtimestari Osmo Siekkisen työpäivä alkoi torstaina paperilastin roudaamisella. Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikkikampuksen pihalle kipattiin 500 kiloa kopiopaperia.

- Lasti pitää viedä pihalta noin 50 metrin matka talon keskellä olevaan kopiohuoneeseen, joten aamukuntoilusta tämä käy, Siekkinen kertoo.

Siekkisen mukaan vahtimestarin tai talonmiehen tutustuminen henkilöstöön kestää vähintään vuoden, mutta sen jälkeen ollaan tuttuja ja tiedetään millaista apua itse kukin tarvitsee. Talvi on aina haastatteellista aikaa.

- Lunta tuiskuttaa oven kynnysten ja -karmien väliin. Ongelmana on saada ovet kiinni iltaisiin lumen ja kenkien mukana kynnyksille kulkeutuvan sepelin takia. Myös pihat täytyy putsata ja lämmitys säätää kelien mukaan sopivaksi, Siekkinen luettelee.

Musiikkialan oppilaitoksessa täytyy myös hallita uudenlaiset ääni-, kuva- ja valolaitteet. Myös valvontakamera- ja kulunvalvontatekniikoiden käyttö pitää osata.Siekkinen kertoo, että työtä tehdään joustavasti kun oppilaitos toimii ja vapaata pidetään kesällä kun oppilaitos on kiinni.

Siekkisen mielestä vahtimestaria tarvitaan aina. Edes erilaiset ''help deskit'' eivät ole poistaneet tarvetta.

- ''Help deskit'' välittävät avunpyynnön ammattilaiselle, joka saattaa olla toisella paikkakunnalla ja avun saaminen kestää. Se ei auta oppitunnin pitämistä, jos esimerkiksi videokuvaa ei saada näkyville. Mikä myöhentyy, niin se mitätöityy ja kun hätä on suurin, niin avun pitäisi olla paikalla, Siekkinen tiivistää.

Lähteet: YLE Keski-Suomi