Älä unohda päivittäistä D-vitamiiniasi

Vielä parikymmentä vuotta sitten sanottiin, että rohtoja ottamalla flunssa pysyy poissa. Nyt korostetaan vastustuskykyä ja sen myötä vitamiinien ottamista. Tärkein kaikista on D-vitamiini. Purkilla olisi käytävä joka päivä.

Teksti-TV Häme
Vitamiinipurkkeja kaupan hyllyssä
YLE / Mikael Juntunen

Asiaa lähestytään aivan eri näkökulmasta kuin 10-15 vuotta sitten, jolloin on otettiin flunssan pelossa auringonhattu-uutetta tai jotain rohdosta.

- Tänä päivänä me tiedämme enemmän immuunivasteesta ja siitä kuinka tärkeä se meille ihmisille on vastustuskyvyn säilyttämisen kannalta, sanoo 20 vuotta luontaistuotealalla ollut kauppias Raija Kaleva Riihimäen Life-kaupasta.

Vastustuskykyä voidaan nostaa riittävillä D-vitamiini tasoilla ja päivitäisillä annoksilla. Vasta silloin kun flunssa yllättää, Kaleva suosittelee rohdosten pariin siirtymistä.

- Tukkoisuuteen ja kurkkukipuun löytyy lievitystä. Auringonhattutippoja ja erilaisia yrittiteelajikkeita, mutta esimerkiksi hyvin lapsiystävällisiä yskänlääkkeitä, joissa on tehoa. Ne ovat hyvä vaihtoehto, jos ei halua käyttää apteekin tuotteita.

D-vitamiinin päivittäistä käyttöä sekä aikuisilla että lapsilla puoltaa sekin, että tutkitusti käsimurtumat ovat suomalaisten kouluikäisten lasten keskuudessa lisääntyneet hälyttävästi. Tämä johtuu D-vitamiinin ja kalsiumin puutteesta.

- Meillä on perinteisesti ajateltu että maitotuotteet riittävät. Maitolitraan lisätty yksi mikrogramma D-vitamiinia ei ole mitään kasvavalle lapselle, joka tarvitsee 20 mikrogrammaa. Aikuisille viralliset tahot suosittelevat 7,5 mikrogrammaa, mikä on sekin ehdottomasti liian vähän.

Seuraavaksi tärkein lisäys koskee C-vitamiinia, jota varsinkaan talvella ei saada tarpeeksi.

- Vanha tuttu C-vitamiini on tärkeä tekijä immuunivastikkeeseen. Flunssa-aikana riittävä C-vitamiini määrä ennaltaehkäisee sairastumista. Saanti on puuttellista, koska esimerkiksi tuontihedelmien C-vitamiinipitoisuus on aika matala. Sama koskee kotimaisia pakastettuja marjoja.

Vastustuskyvyn kannalta myös suolisto kannattaa pitää kunnossa.

- Maitohappobakteereilla pidetään suolisto ja sen bakteerikanta hyvässä kunnossa.