Piispa Häkkinen vei paaville lautasen

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen vierailee parhaillaan Roomassa. Tuliaisiksi paaville piispa valitsi taidelasilautsen.

piispat
Piispa Häkkinen ojentaa paaville lahjan
Piispa Häkkinen ojentaa paaville haminalaisen taiteilijan Anne Takasen suunnitteleman ja valmistaman taidelasilautasen.Vatikaani

Piispa lahjoitti paaville haminalaisen Anne Takasen suunnitteleman ja valmistaman taidelasilautasen. Lautaseen on kuvattu arkkienkeli Mikael ja hiippakunnan vaakunasta tuttu kyyhkynen, jolla on vihreä oksa nokassaan.

Piispa Seppo Häkkinen osallistuu Pyhän Henrikin juhlaan ja ekumeeniseen messuun Roomassa. Häkkinen saarnaa Santa Maria sopra Minervan basilikassa ja pitää tervehdyspuheen.

Mukana delegaatiossa ovat luterilaisesta kirkosta kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen ja kappalainen Antti Kruus ja katolisesta kirkosta Suomessa piispa Teemu Sippo SCJ ja yleisvikaari Raimo Goyarrola. Mukana on myös kouvolalainen Sonus-kuoro.

Messua vietetty vuodesta 1985

Pyhän Henrikin muistopäivän ekumeenista messua on vietetty säännöllisesti Santa Maria sopra Minervan basilikassa vuodesta 1985 alkaen. Messulla on pitkä historiallinen tausta, joka liittyy monella tapaa Suomen suhteisiin sekä Italiaan että Vatikaaniin. Vuodesta 1985 alkaen messu on vietetty joka vuosi vuoroin luterilaisena tai katolisena messuna. Pyhän Henrikin päivä on samaan aikaan kristittyjen ykseyden ekumeenisen rukousviikon kanssa.

Henrik oli Suomen ensimmäinen piispa ja marttyyri. Hänet surmattiin perimätiedon mukaan vuonna 1156. Piispa Henrik haudattiin Nousiaisiin, josta tuli Suomen kirkollisen elämän keskus. Myöhemmin hänen luunsa siirrettiin Turun tuomiokirkkoon. Tästä siirtopäivästä tuli Henrikin muistopäivä, jota vietetään 18.6.

Toista Henrikin muistopäivää 19.1. vietetään Henrikin surmaamisen muistoksi. Romantiikan ajan näkemyksen mukaan jokaisella kansakunnalla tuli olla oma kansallispyhimyksensä. Suomella se oli Pyhä Henrik. Katolinen kirkko kunnioittaa nykyäänkin piispa Henrikiä Suomen taivaallisena esirukoilijana.

Lähteet: YLE Etelä-Savo