Hautamuistomerkit kiertoon Forssassa

Forssan seurakunta on päättänyt myydä halukkaille vanhoja muistomerkkejä. Ne on poistettu haudoilta, joiden hoito on laiminlyöty tai lunastusaika on päättynyt. Vanhan muistomerkin ostaminen on nykyaikana lähes ainoa keino saada hankittua esimerkiksi valurautaristi.

Teksti-TV Häme
Hautamuistomerkki Forssan hautausmaalta

Hautausmaaltakin löytää muotia. Trendikästä on, että haudalle halutaan yksilöllinen muistomerkki, ei samanlaista kuin naapurilla. Myös vanhan näköiset hautakivet menevät kaupaksi, varsinkin, jos hautausmaan miljöö vanhaa vaatii.

On heitäkin, jotka haluavat hankkia jo kertaalleen käytetyn muistomerkin. Forssassa myös käytetyn ostaminen ja uudelleen tuunaaminen on mahdollista. Mynnissä olevat muistomerkit ovat peräisin haudoilta, joiden lunastusaika on päättynyt tai hoito on lyöty laimin.

Vanha muistomerkki hakkaa mustan matkalaukkukiven

-Minusta se on ihan hyvä juttu, jos niitä saadaan uudelleen käyttöön ja kiertoon, koska niitä on poistettu vuosikymmenien varrella tänne hautausmaan kiviaidan viereen, ja ne ovat olleet siellä esillä ja näytteillä. Mutta niitä ei ole hoidettu millään tavalla, että sinne ne sammaloituu ja rapautuu ajan saatossa, ja pikku hiljaa sitten kyllä tuhoutuu, sanoo Forssan seurakunnan seurakuntapuutarhuri Raimo Honkala.

-Minusta se on hyvä mahdollisuus. Se on ensin vähän yllättävä ajatus, mutta sitten kun on nähnyt näitä vanhoja muistomerkkejä, kuinka taidokkaasti tehtyjä ne ovat ja myös tämmöisiä käsityön mestarinäytteitä, niin pidän hyvänä, että ne tulevat uudestaan käyttöön, sanoo seurakunnan rovasti Esa Löytömäki.

Sen sijaan vähemmän trendikästä on enää pystyttää mustaa, kantikasta matkalaukkukiveä, jollaisten rivejä hautausmailla yleisesti näkee. Kiven halutaan ilmentävän vainajaa. Hautakiveä harkitaan pitkäänkin, kun kuitenkin kyse on kaupasta, jonka tekee useimmiten vain kerran elämässään.

Lähteet: YLE Häme