1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Teksti-TV Häme

Vuoden 2012 hämäläinen on hyväntekijä Pentti Pikku-Pena Nyholm

Hämeenlinnalaista Pentti Pikku-Pena Nyholmia voi sanoa tuhannen toimen hyväntekijäksi. Suuret tempaukset tuottavat kerralla tuhansia euroja mm. lapsipotilaille. Toinen tämän hetken sydämenasia on saattohoitokoti Koivikkokoti. Kun kutsu käy, Pikku-Pena vaikka lähtee matkaan trubaduurina.

Teksti-TV Häme
Pena Pupu syntyi yhteistyöstä Invalidiliiton kanssa
Pena Pupu syntyi yhteistyöstä Invalidiliiton kanssaPentti Nyholm

Erilaisia auttamisen rooleja ovat olleet mm. hyväntekeväisyyskonserttien ja -golftapahtumien tai julkkislätkän järjestäminen, pellehyppääjä Suuri Loiskaus, joulupukki ja Pena Pupu. Pikku-Pena nimittää itseään mm. maan suurimmaksi rusakoksi ja Hämeenlinnan Obelixiksi. Entinen kivimies on kantanut valtavan määrän kaupungin katukiviä.

Pikku-Penan selitys auttamisen halulle on yksinkertainen. Kun oma elämä on kunnossa, kun tuntee itsensä onnelliseksi, haluaa ja voi auttaa myös muita. Elämässä pitää iloita pienistäkin asioista, ja tärkeintä on ihmisten huomioonottaminen.

Vuoden hämäläisen valitsevat Hämeen liitto ja YLE Häme. Kunniamaininta myönnetään merkittävästä maakunnan ja sen asukkaiden hyväksi tehdystä työstä tai maakunnan tunnetuksi tekemisestä.

Kaikki tuntevat Pikku-Penana

Pentti Nyholmin isä oli isokokoinen mies, lempinimeltään Iso-Pena. Kun Pentti syntyi maailmaan pienenä keskosena, eloon jäätyään poika sai nimen Pikku-Pena. Nyholm kertoo, että hän oli koulukiusattu poika ja hankki itseluottamuksensa takaisin nyrkkeilysalilla. Pienestä Penasta kasvoi raamikas mies, joka edelleen kantaa lempinimeään ylpeydellä.

Pikku-Pena muistaa ensimmäisen kerran, kun hän ryhtyi puuhaan auttaakseen lapsia. Hämeenlinnan lastenkodin lapsille ei ollut joululahjoja. Joulu 1975 lähestyi ja Pikku-Pena kiersi kaupungin yrityksiä. Joulu pelastui. Sairaalan lapset tulivat mukaan, kun tavaratalo pyysi Pentin joulupukikseen. Pikku-Pena sopi, että palkkio menisi keskussairaalan lastenosaston hyväksi. Joulupukki on käynyt itse huolehtimassa, että sairaalassa joulun viettävät lapset saavat paketin.

Vähitellen Pikku-Penan avustuskampanjoiden kohteeksi pääsivät invalidit, veteraanit, hoitokodit ja sairaat lapset . Paljonko tempauksia yli 30 vuoteen mahtuu, sitä ei Nyholm osaa sanoa - satoja kuitenkin.

Tukena ovat perhe ja yhteiskumppanien verkosto

Pikku-Penan taktiikka ja vahvuus on yhteistyön luominen. Kun mies tarttuu puhelimeen ja pyytää eri tahoja yhteistyöhön, alkaa tapahtua. Nyholm sanoo, että mm. hänen yhteytensä keikkamuusikkona on auttanut toteuttamaan valtaisan määrä hyväntekeväisyystoimintaa. Tosin Pikku-Penan maine on niin hyvä, että hän saa mukaansa niin viihdemaailman kuin klassisen musiikin tähtiä.

Erityisen ylpeä Pikku-Pena on yhteistyöstä Lastenklinikoiden kummien kanssa. Sen myötä yhdistyksen toiminta laajeni myös Kanta-Hämeen keskussairaalaan. Kummien kautta kumppaneiden rinki on laajennut, kun heidän kauttaan on saatavissa tapahtumien vetonauloja viihteen ja urheilun puolelta.

Pena Pupu syntyi kun Invalidiliitto pyysi Pikku-Penaa kiertueelle. Pellehyppääjä muistutti veteen hyppäämisen ja vammautumisen vaaroista. Pena Pupu opetti myös pyöräilykypärän käyttöä. Pentti Nyholm kiittää työnantajaansa Hämeenlinnan kaupunkia monien hankkeiden auttamisesta.

Koivikkokoti ja keskussairaalan lastenosasto ovat Pentti Nyholmille rakkaita kohteita. Viihde- ja urheilumaailman tähdet tulevat taas toukokuussa Vanajanlinnan golfkentälle pelaamaan – ja keräämään rahaa Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenosastolle tehtäviin hankintoihin.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi