Ulkoiluleikkikoulu on puiston ja päiväkodin välimuoto

Uudenlainen lasten päivähoitomuoto on avattu Turussa niille perheille, jotka eivät tarvitse kokopäiväistä lasten hoitopaikkaa. Urheilupuiston ulkoiluleikkikoulussa koulutetut lastentarhaopettajat hoitavat lapsia ulkona aamupäivän ajan. Kyseessä ei kuitenkaan ole leikkipuisto, sillä päivähoitoon kuuluu päiväkodeista tuttua pedagogista opetusta.

päivähoito

Turun ulkoleikkikoulussa lapset ovat hoidossa kolmen tunnin ajan aamupäivällä. Kuukausihinta on sama kuin leikkipuistossa eli 27 euroa. Omat eväät pitää tuoda mukanaan.

Hoitomuoto on suunnattu erityisesti sellaisille perheille, joissa on vanhempia kokoaikaisesti kotona.

- Kotona saattaa olla vauva ja viisivuotias. Viisivuotias kaipaa ryhmässäoloa, ja juuri heille tämä on suunnattu, sanoo Urheilupuiston ulkoiluleikkikoulun johtaja Eeva Salokannel.

Ulkona ollaan mahdollisimman paljon

Toisin kuin leikkipuistossa, lapset voivat tulla ulkoiluleikkikouluun melkein säässä kuin säässä. Pakkasrajaa ei ole, ja sateen sattuessa aikaa vietetään urheilupuiston pukukopeissa, joissa on myös vessat ja tarvittaessa suihkut.

Sisätilojen puuttuminen ei lapsia tunnu haittaavan. Kauppaleikki onnistuu yhtä hyvin myös ulkona.

- Me leikimme eilen jäätelömyyjää, myhäilee hoidossa oleva Frida Reinikka.

Maanantaina avatussa ulkoiluleikkikoulussa on 12 lasta, ja muutamia jonottaa pääsyä mukaan. Ensimmäisen viikon ajan vanhemmat ovat lasten mukana, mutta ensi viikosta alkaen toiminta jatkuu kahden koulutetun lastentarhanopettajan voimin.

Kokemukset päiväkodin ja puistotätitoiminnan välimuodosta ovat jo alkumetreillä niin hyvät, että Varissuolle on tulossa vastaavanlainen hoitopaikka - tosin sisätiloissa.

Lähteet: YLE Turku / Joona Haarala